Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet a szabadkereskedelem?

Káros lehet a szabadkereskedelem?

Téves lehet az a megközelítés, amely a technológiai fejlődést, vagyis a robotok térhódítását okolja a magas munkanélküliségért, és a bérek GDP-n belüli részarányának csökkenéséért. A Brookings kutatóintézet szakemberei kimutatták, hogy a munkavállalók a szabadkereskedelem miatt vannak egyre rosszabb pozícióban.

Az Egyesült Államok gazdaságát világították át a Brookings kutatói, és megvizsgálták, hogy mely okok vezettek el oda, hogy a bérek GDP-n belüli aránya a 25 évvel ezelőtt feljegyzett, 46 százalékos értékről mára 42 százalék közelébe zsugorodott (lásd fenti grafikon).

Az okok között elméletileg szerepelhet a szakszervezetek visszaszorulása, a tőkebefektetések olcsóbbá válása, a technológiai fejlődés, a külföldi, olcsó termelőbázisokra történő kiszervezés, és még jó néhány lehetséges ok. A kutatók – meglepetésre – arra jutottak, hogy a fenti részarány 3,9 százalékpontos csökkenéséből 3,3 százalékot a szabad kereskedelem magyaráz, vagyis az olcsó import áruk megjelenése és térhódítása.

A magyarázat egyszerű, a globalizációnak és a szabad kereskedelemnek köszönhetően az USA-ba a világ minden részéről érkeznek olcsó import áruk, ami a hazai termelésű vállalatoknál is árcsökkenést, és ennek megfelelően bércsökkenést, sőt szélsőséges esetben a munkahelyek megszűnését eredményezi.

Az amerikai dolgozó rosszabb pozíciója tehát alapvetően nem a gépeknek és robotoknak köszönhető, hanem sokkal inkább a kereskedelmi korlátok lebomlásának és a szabad áruforgalomnak. A kutatók hozzáteszik, hogy az eredmények megrengetik a közgazdaságtan egyik széles körben elfogadott tételét, mely szerint a szabad piac hosszú távon a legtöbb szereplő számára a legmagasabb hatékonysággal és hasznossággal jár.

Az amerikai munkavállalók ugyanis, akik a legfontosabb gazdasági szereplőnek tekinthetők az USA-ban, végső soron rosszul jártak a szabad kereskedelemmel és a szabad piaccal. Ez utóbbi természetesen erősen vitatható megállapítás, és a kutatók is mindössze felvetik a lehetőséget, az eredmények ugyanakkor erősen elgondolkodtatók lehetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk