Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Április 20. 09:15, hétfő | Helyi
Forrás: TMKI

Katasztrófavédelmi ifjúsági verseny

Katasztrófavédelmi ifjúsági verseny

Általános iskolás kategóriában a Tamási Általános Iskola, Gimnázium, AMI és Kollégium „Würtz Iskola” csapata állt a dobogó tetejére

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 17-én tartotta megyei ifjúsági versenyét, melynek a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ adott otthont. A megyei döntőn a kirendeltségi fordulók győztes általános és középiskolás csapatai indulhattak, így 3 általános és 3 középiskolás csapat mérte össze tudását.

A katasztrófavédelmi ifjúsági verseny célja elsősorban a szakmai ismeretek elsajátítása, de igen fontos, hogy a vetélkedőre történő felkészüléssel és részvétellel a fiatalokból másokra és a környezetükre is figyelő felnőttek váljanak.

A versenyzőknek hét állomáson kellett bizonyítaniuk felkészültségüket, a hetedik állomás tavaly még szabadon választható volt, ebben az évben viszont már szigorúan pontozták a versenybírók a segítségnyújtás és újraélesztés technikáját.

Az első állomáson a versenyzők elméleti tudásukat egy háromszor tíz kérdésből álló teszt kitöltésével bizonyíthatták lakosság-, tűz- és polgári védelmi ismeretek tekintetében. Ezúttal a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Segélyszolgálat (RSOE) kérdéssorára is válaszolniuk kellett a versenyzőknek, ebben a viharjelző rendszerek ismeretét tesztelték, és a legeredményesebbek a saját kategóriájukban különdíjban részesültek.

Ezt követően homokzsákból nyúlgátat építettek, természetesen szakszerűen megtöltve és elhelyezve azokat, amiben a vízügy szakembere volt segítségükre. A harmadik állomáson a versenyzők védőeszköz használatának és elsősegély-nyújtási ismereteinek felmérésére került sor. Itt a védőruha szabályszerű felvételét követően a szennyezett területen lévő sérültet hordágyon kihozták, majd természetesen elsősegélyben részesítették. A sérültet a Vöröskereszt helyi szervezetének tagja alakította rendkívül élethűen.

Az idei évben a versenyzőknek tűzcsapról egy úgynevezett alapvezeték szerelést is végre kellett hajtaniuk a verseny egyik állomásán a megadott eszközökből, ami egy „B” és két „C” tömlő, egy osztó és egy sugárcső voltak. A tűzmegelőzés, tűzoltás állomáson első ízben segélyhívást kellett lebonyolítaniuk, majd ezt követően egy szimulált lakástűzből mentették ki az ott elhelyezett bábukat, végül puttonyfecskendővel lőttek célba.

Az utolsó állomáson azt is bebizonyíthatták a lelkes versenyzők, hogy egy veszélyes árut szállító gépjármű balesete esetén is helyt tudnak állni, fel kellett ismerniük a jármű jelzéseit, tábláit, a veszélyes anyag bárcákat és piktogramokat.

Weisz László tűzoltó őrnagy, aki „civilben” a Szekszárd Rádióklub elnöke és nem mellesleg többszörös világbajnok rádióamatőr, a morze-abc-t ismertette, valamint a morzebillentyűket mutatta be az érdeklődőknek, amit a vállalkozó kedvűek ki is próbálhattak. Az RSOE munkatársai a viharjelző és hajókövető rendszereket mutatta be a diákoknak. A Paksi Atomerőmű Létesítményi Tűzoltóságának köszönhetően drótkötélpályán alpintechnikai eszközök használatával tehették próbára magukat a versenyzők.

A csapatok a díjakat Nagyné Borbandi Judit tűzoltó őrnagytól, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettesétől, vehették át. A Vöröskereszt Tolnai Megyei Szervezete által felajánlott csomagot Szabó Sándorné adta át a versenyzőknek. Az RSOE különdíját Pető Tibor és Weisz András adták át, az általános iskolások közül a Tamási Általános Iskola „Würtz Iskola” nevű csapata, a középiskolások közül pedig az ESZI csapata vihette haza.

A verseny során megszerzett pontok alapján az alábbi eredmények születtek:

Általános iskolás kategóriában

III. Bonyhádi Általános Iskola Vörösmarty Mihály tagintézményének „Tüzes fiúk” csapata

II. Dunaszentgyörgyi Csapó Vilmos Általános Iskola „Tűzmanók” csapata

I. Tamási Általános Iskola, Gimnázium, AMI és Kollégium „Würtz Iskola” csapata

Középiskolai kategóriában

III. Csapó Dániel Szakközépiskola „Sivatagi rohamcsigák” csapata

II. Hőgyészi Tolnai Lajos Gimnázium „TLGimi” csapata

I. Az Energetikai Szakközépiskola „ESZI” csapata

A nyertes csapatok az országos döntőn képviselhetik megyénket. Ezúton is gratulálunk nekik és eredményes versenyzést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!