Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Szeptember 20. 17:21, kedd | PR
Forrás: (x)

Kávé termesztése

Kávé termesztése

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, nem is indulhat a nap egy csésze kávé elfogyasztása nélkül.

A Coffea nemzetségen belül 25 fajtát termesztenek, világkereskedelmi szinten pedig az arabica és a robusta termesztése az élenjáró. Mit érdemes tudni a kávé termesztéséről?

Korábban nem itták, hanem ették?

A legenda szerint egy etióp juhász lett figyelmes arra, hogy ha napközben a kecskék egy bizonyos bokorfajta vörös bogyóit rágcsálják, akkor egész éjjel képesek ébren maradni. A juhász terjesztette a hírt a szerzetesek körében, akik a bogyókból italt főztek, és hála a keserű csodaszernek, tovább bírtak imádkozni. Azt sem zárhatjuk ki, hogy a kávét eleinte szárított formában rágcsálták, ugyanis az ugandaiak egy hosszú út előtt előszeretettel vitték magukkal.

Hogyan ültetik a kávét?

A kávécserjét magról szaporítják, a termelők főként a magról szaporított arabica cserjét kedvelik, mely magasabb minőségű terméseket hoz később. A magokat egészséges anyafák gyümölcseiből származnak.

A kávé ültetésének folyamata:

1. Az érett cseresznyéről el kell távolítani a terméshúst és nyálkás réteget, de a pergamenhéjat meg kell hagyni, ezután következik az ültetés és a palántanevelőben való gondozás.

2. Az első három hónapban a magok kicsíráznak és hajszál gyökeret eresztenek.

3. Nagyjából a negyedik hónaptól a kilencedikig megjelennek az első levelek, ilyenkor még mindig a palántanevelőben erősödik a növény és növekszik.

4. A kilencedik hónapban kifejlődnek a 16 levelű cserjék és földlabdával együtt kiültetik őket.

5. Az első 3-5 évben a cserjéket napi öntözés mellett hagyják nőni az első virágzásig, amely a termést is jelenti.

Közel 5 év gondos nevelés eredménye, hogy a kávécserje a magból termő cserjévé nőjön. Az arabica cserjének a nagy tengerszint feletti magasságban fekvő, az egyenlítőhöz közel elhelyezkedő területek az ideálisak, ahol állandó a hőmérséklet és rendszeres a csapadék.

A kávé feldolgozásának folyamata

A feldolgozás folyamán csak a piros és érett magokat szedik le, a szüretelés rendszerint kézzel történik, ezután azonnal tisztítják és érlelik a kávészemeket. A magokat néhány hétig szárítják, ezt követően pedig egy hántológéppel szétválasztják a babszemet és a húst. A kávé további tisztítási folyamatokon megy át, csak ezután történik az elszállítás. A feldolgozás utolsó szakasza a pörkölés, amelyet fokozatosan emelkedő hőfokon végeznek. Ezután hamar kiderül, hogy milyen a kávé íze, illata és a minősége.

A legnagyobb kávétermelő országok

Napjainkban egyértelműen Brazília nyeri el a világ legnagyobb kávétermelője címet, amelyet Vietnam, Kolumbia és Indonézia követ. Természetesen sok más ország is termeszt kávét, de jelentősen alacsonyabb termelési mennyiséggel büszkélkedhetnek.

Ha igazi kávérajongónak tartja magát, könnyen otthonába varázsolhatja a prémium minőségű kávé fogyasztásának élményét, hiszen egy megbízható kávégéppel minden hétköznapja jól indulhat.

A legkiválóbb kávégépek és kávéfajták széles kínálata megtalálható az Espressoshop webshopon. A kávé- és designmániások aranybányája van itt: a szemestől a kapszulásig kávék, ínyenc teák, és forrócsoki mellett minden kávés és teás kiegészítő, különleges illy design csészék, és más eszköz megtalálható szuper áron az Espressoshop weboldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat