Városlista
2022. január 24, hétfő - Timót

Hírek

2011. Július 30. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Két hónapja tart, de már kilenc tonna olaj gyűlt össze

Két hónapja tart, de már kilenc tonna olaj gyűlt össze

Már több mint hétezer család adta le használt sütőolaját a benzinkutak gyűjtőpontjain a pár hónapja meghirdetett gyűjtés óta.

A legnagyobb hazai olajvállalat a veszélyes hulladéknak minősülő zsiradékból biodiesel olajat állít elő. Ősztől újabb 50 kúton helyeznek el gyűjtőtartályokat.

 

Egy óbudai benzinkútra naponta hoznak be használt étolajat a környéken élők. A leadott zsiradékot műanyag tárolótartályokban gyűjtik össze. Az olajgyűjtési akció még csak két hónapja tart, de már kilenc tonna gyűlt össze országszerte.

„Több mint hétezer család úgy gondolja, hogy most már nemcsak a hulladékot, hanem az étolajat, használt sütőolajat is szelektíven gyűjti” – közölte Pánczél Andrea, a Mol Nyrt. kommunikációs igazgatója. Mint mondta: „olyan nagy az érdeklődés, hogy most úgy döntöttünk, hogy ősztől újabb 50 benzinkutat léptetünk be ebbe a rendszerbe, azaz mostantól kezdve 150 Mol-kúton lehet leadni a használt sütőolajat”.

A leadott olajat a szakemberek a komáromi biodiesel üzembe szállítják, ahol a gázolaj egyik bio alkotóelemét állítják elő belőle.

Székely Gábor, a Rossi Biofuel Zrt. termelésirányítója elmondta: „a beérkező sütőolaj először átesik egy minőség-ellenőrző vizsgálaton, ahol a víztartalmát, illetve a szabadzsírsav-tartalmát ellenőrizzük. Valamint végrehajtunk egy kézi-átészterező vizsgálatot, amivel ellenőrizni tudjuk, hogy ténylegesen használt sütőolajról van-e szó, és triglicerint tartalmaz-e a behozott anyag, tehát biodiesel készíthető belőle”.

A sütőolajból fél nap alatt készül el a biodiesel olaj, a készterméket a százhalombattai finomítóban keverik hozzá a kereskedelemben kapható gázolajhoz.

Jelenleg öt százaléknyi biokomponenssel gyártja a hazai olajtársaság a gázolajat, de 2020-ig ezt az arányt duplájára kell emelniük a hatályos uniós irányelv szerint. (pr)

hírTV

Címkék: olaj

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 24. 13:05, hétfő | Belföld

Minden ok nélkül egy járókelőre támadt - VIDEÓ

Minden előzmény nélkül ütötte arcon a mellette elhaladó gyalogost. Később kiderült, hogy a támadó ellen három körözés volt érvényben.

2022. Január 24. 09:25, hétfő | Belföld

6,342 millió a beoltottak, 39 928 az új fertőzöttek száma Magyarországon, a hétvégén elhunyt 122 beteg

Magyarországon a beoltottak száma 6 342 496, közülük 6 080 592-en a második, 3 554 502-en pedig már a megerősítő harmadik oltást is megkapták.

2022. Január 24. 08:00, hétfő | Belföld

Holttestet találtak egy Agyagosszergényben kigyulladt családi házban

Tűz ütött ki egy családi házban a Győr-Moson-Sopron megyei Agyagosszergényben vasárnap. Az ingatlanban egy embert holtan találtak a tűzoltók

2022. Január 24. 06:00, hétfő | Belföld

Újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt

A legfontosabb feladat a betegek biztonságba helyezése után a budapesti sürgősségi ellátás újraszervezése és a rekonstrukció azonnali elindítása