Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2011. Július 30. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Két hónapja tart, de már kilenc tonna olaj gyűlt össze

Két hónapja tart, de már kilenc tonna olaj gyűlt össze

Már több mint hétezer család adta le használt sütőolaját a benzinkutak gyűjtőpontjain a pár hónapja meghirdetett gyűjtés óta.

A legnagyobb hazai olajvállalat a veszélyes hulladéknak minősülő zsiradékból biodiesel olajat állít elő. Ősztől újabb 50 kúton helyeznek el gyűjtőtartályokat.

 

Egy óbudai benzinkútra naponta hoznak be használt étolajat a környéken élők. A leadott zsiradékot műanyag tárolótartályokban gyűjtik össze. Az olajgyűjtési akció még csak két hónapja tart, de már kilenc tonna gyűlt össze országszerte.

„Több mint hétezer család úgy gondolja, hogy most már nemcsak a hulladékot, hanem az étolajat, használt sütőolajat is szelektíven gyűjti” – közölte Pánczél Andrea, a Mol Nyrt. kommunikációs igazgatója. Mint mondta: „olyan nagy az érdeklődés, hogy most úgy döntöttünk, hogy ősztől újabb 50 benzinkutat léptetünk be ebbe a rendszerbe, azaz mostantól kezdve 150 Mol-kúton lehet leadni a használt sütőolajat”.

A leadott olajat a szakemberek a komáromi biodiesel üzembe szállítják, ahol a gázolaj egyik bio alkotóelemét állítják elő belőle.

Székely Gábor, a Rossi Biofuel Zrt. termelésirányítója elmondta: „a beérkező sütőolaj először átesik egy minőség-ellenőrző vizsgálaton, ahol a víztartalmát, illetve a szabadzsírsav-tartalmát ellenőrizzük. Valamint végrehajtunk egy kézi-átészterező vizsgálatot, amivel ellenőrizni tudjuk, hogy ténylegesen használt sütőolajról van-e szó, és triglicerint tartalmaz-e a behozott anyag, tehát biodiesel készíthető belőle”.

A sütőolajból fél nap alatt készül el a biodiesel olaj, a készterméket a százhalombattai finomítóban keverik hozzá a kereskedelemben kapható gázolajhoz.

Jelenleg öt százaléknyi biokomponenssel gyártja a hazai olajtársaság a gázolajat, de 2020-ig ezt az arányt duplájára kell emelniük a hatályos uniós irányelv szerint. (pr)

hírTV

Címkék: olaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 09:54, csütörtök | Belföld

PM-államtitkár: könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

2024. Február 29. 09:47, csütörtök | Belföld

Csaknem kétszer annyian haltak meg januárban, mint ahányan születtek

Az előzetes adatok szerint 2024 januárjában 6650 gyermek született, és 11 723 ember halt meg; 2023 januárjához képest a születések száma 12, a halálozásoké 1,1 százalékkal csökkent

2024. Február 29. 06:00, csütörtök | Belföld

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése