Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 27. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két napra beleáshatunk a múltba

Két napra beleáshatunk a múltba

Május utolsó hétvégéjén rendezik meg a Magyar Régészet Napját.

Az ország 19 településén mintegy százötven izgalmas program várja az érdeklődőket, de megnyílik számos, a közönség számára máskor nem látogatható régészeti raktár és restaurátorműhely is - ígéri programajánlójában a Magyar Nemzeti Múzeum.

A kétnapos rendezvény ideje alatt 27 intézmény (múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek) várja az érdeklődőket. Május 30-án, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, május 31-én, szombaton pedig a családokat és a felnőtteket várják a szervezők.

„Az esemény a szakma első, a nagyközönségnek szóló önálló rendezvénye, amelynek során megnyílnak a régészeti raktárak és laboratóriumok ajtajai” - mondta Lassányi Gábor, a rendezvényt szervező Magyar Régész Szövetség elnöke.
Az események közt találunk ismeretterjesztő előadásokat, kézműves- és hagyományőrző programokat, régészeti sétát és kerékpártúrát a környék ismert és kevésbé ismert lelőhelyeire valamint ásatáslátogatásokat. A látogatók megismerkedhetnek a régészettel kapcsolatos társtudományok és szakmák művelőinek munkájával, testközelből láthatják a legmodernebb földmérő technikákat, megtanulhatják a sírfeltárás fortélyait, kipróbálhatják magukat a restaurátorok szerepében, állat- és embercsontokat vizsgálhatnak a kutatók segítségével. A közös filmelemzések résztvevői a legnépszerűbb holywoodi kosztümös mozik történelmi hitelességéről beszélgetnek majd.

„A kétnapos országos eseménysorozat fő célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a magyar régészeti kutatások friss eredményeit” – mondta Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. Az örökségvédelmi ügyek mintegy másfél éve a Belügyminisztérium irányítása alá tartoznak. Amint azt a helyettes államtitkár ismertette, a minisztérium azt tekintette legsürgősebb feladatának, hogy új alapokra fektesse a régészeti ásatások végzésének jogi szabályozását, különös tekintettel a nagyberuházásokat (például útépítéseket) megelőző, a törvény által kötelezően előírt feltárásokra. A hatékony, modern régészeti módszerek alkalmazásának ösztönzése ezt a célt szolgálja. Ezekkel a módszerekkel is megismerkedhetnek a Magyar Régészet Napja rendezvényeinek résztvevői, amelynek támogatásával a minisztérium igyekszik a régészeti lelőhelyek védelmének ügyére is felhívni az állampolgárok figyelmét.

A Magyar Régész Szövetség által kezdeményezett esemény külföldön már rendelkezik előzményekkel. Amerikában minden év októberének harmadik szombatján egy fesztivál keretében ünneplik a régész szakmát (International Archeology Day), Európában pedig évente változó időpontban – az idén július 11-én – kerül sor egy olyan közösségi blogolásra, amely a különböző országokban dolgozó régészek egy napját követi végig (Day of Archaeology).


A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat és a Magyar Nemzeti Múzeum díszelőadásokat rendez 2014. május 30-én 16.00-18:00 között a Magyar Régészet Napja alkalmából.

A Nemzeti Múzeum előadásai a Régészet Napja alkalmából:
16 órától kezdődően

Oross Krisztián (MTA BTK RI): Otthonteremtés 8000 évvel ezelőtt – a legkorábbi földművelő közösségek a Dunántúlon

Mráv Zsolt (MNM): A Seuso-kincs – régész szemmel

Dági Marianna (SZM): A Seuso-kincs – technikai szempontok

Révész László (MNM): Magyarok, avarok, szlávok: a Kárpát-medence a magyar honfoglalás korában

Türk Attila (PPKE BTK – MTA BTK MŐT): A magyar őstörténet új régészeti eredményeiről

A rendezvény keretében május 30-án a Magyar Nemzeti Múzeum Állandó Régészeti Kiállítása és a Római kőtár kedvezményes (90 százalékos) belépőjeggyel látogatható!

Magyar Régészet Napja
2014. május 30–31.

A programok szélesebb választékából ide kattintva lehet válogatni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk