Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 23. 11:33, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Kétszámjegyű is lehet idén a turisztikai ágazat bővülése

Kétszámjegyű is lehet idén a turisztikai ágazat bővülése

Akár 10 százalékot meghaladó mértékben is nőhet idén a turisztikai szektor árbevétele, és ebben jelentős szerep jut a hazai kereslet növekedésének

- áll a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletágának MTI-hez eljuttatott elemzésében. A BDO közleménye szerint a turisztikai szektor 2018-ban közvetlenül 2,9 ezer milliárd forinttal, míg közvetett hatásaival együtt mintegy 4,5 ezer milliárd forinttal járult hozzá a magyar bruttó hazai termékhez (GDP).

Az eurózóna növekedésének lassuló üteme negatívan hat a külföldi beutazások alakulására, számos belföldi tényező, így a GDP 5 százalék körüli bővülése, a jövedelmek 10 százalékot meghaladó emelkedése és a SZÉP-kártya felhasználásának idei felfutása viszont jelentősen erősítette a belföldi keresletet.

A közleményben Németh Richárd, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletágának ügyvezető partnere rámutatott: a következő évek teljesítményére kedvezően hat majd, hogy 2020 januárjától a kereskedelmi szálláshelyek szobaértékesítésének áfakulcsa 18 százalékról 5 százalékra csökken. Kérdés azonban, hogy a volumennövekedés képes lesz-e ellensúlyozni a működési (így például az energia, az árubeszerzés) és a felújítási költségek várható megugrását.

Németh Richárd jelezte: a működési költségeket leginkább a bérek alakulása emelheti, a piaci becslések szerint a szektorban mintegy további 30-40 százalékos béremelésre van szükség a következő években. Az energia és az általános üzemeltetési költségek ugyanakkor az inflációt is meghaladó mértékben nőhetnek. Emellett a korábbi évek elhalasztott beruházásait, felújításait is el kell végezni, a tőkebefektetések és eszközpótlások mértéke egy átlagos állapotú szállodánál elérheti a teljes árbevétel 3-5 százalékát.

Tavaly és idén számottevő beruházások történtek a szállodai és turisztikai szolgáltatások, fürdők piacán. Jelenleg 15-20 nagyobb szállodaprojekt zajlik a magyar fővárosban, és több tucat fejlesztés történik vidéken. Ezzel együtt látszanak a fejlesztői piac lassulásának jelei, miközben a beruházási költségek dinamikusan nőnek.

A turisztikai ágazat a magyar GDP meghatározó részesedéssel bíró szektora, a 2018-as KSH adatok alapján az ágazat közvetlenül 6,8 százalékkal, a közvetett hatásokat is beszámítva 10,7 százalékkal járult hozzá a GDP-hez. A turizmus a teljes foglalkoztatottság 10 százalékát fedi le, a közvetett hatásokat figyelembe véve pedig ez az arány meghaladja a 13 százalékot.

A BDO globálisan 164 országban, több mint 1500 irodával jelen lévő könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat. A BDO International munkatársainak száma 2018-ban több mint 80 ezer volt, a csoport árbevétele a 2018. szeptember 30-ig tartó pénzügyi évben elérte a 9 milliárd dollárt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.