Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. December 15. 09:32, hétfő | Helyi
Forrás: NAV Tolna megye, fotó: mktcorvinus.hu

Kevesebb az új vállalkozás

Kevesebb az új vállalkozás

A jogi szabályozás szigorítása elérte azt a célt, hogy kevesebb szándékosan adókikerülésre alapított vállalkozás jöjjön létre, és javuljon az adózási fegyelem

Az adóregisztrációs eljárás bevezetése (2012) óta országosan és Tolna megyében is egyre kevesebb vállalkozás alakul. Az év első 11 hónapjában 2012 ugyanezen időszakához képest 40 százalékkal, míg 2013 ugyanezen időszakához viszonyítva 33 százalékkal kevesebb az újonnan alakult vállalkozások száma a megyében - tudtuk meg Mózsik Szilviától, a NAV Tolna megyei sajtóreferensétől.

Egyrészt nem alapíthatnak társaságot és nem lehetnek vezető tisztségviselők, illetve egyéni vállalkozók sem azok, akik korábban jelentős adótartozást halmoztak fel. Ezt az adóregisztrációs eljárásban az adószám kiadásakor minden esetben vizsgálni kell.

Másrészt olyan magánszemélyek sem alapíthatnak társaságot, illetve nem lehetnek vezető tisztségviselők, akik felszámolási vagy kényszertörlési eljárásban érintettek voltak.
Az új Ptk. általános szabályként rögzíti, hogy nem lehet vezető tisztségviselő, illetve gazdasági társaságban tag, aki eltiltás hatálya alatt áll. Az eltiltás hatálya 5 év, és a cégnyilvánosság elvéből következően az erre vonatkozó cégadatok nyilvánosak.

Külön okként említhető, hogy az új Ptk. hatályba lépésével megemelkedett az új társaságok alapításával járó alap-, illetve törzstőke minimális összege. A szabályozás szerint új kft alapításánál a törzstőke nem lehet kevesebb hárommillió forintnál, a zrt esetén az alaptőke minimális összege ötmillió, nyrt esetén pedig húszmillió forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!