Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Október 13. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Kevesebb pénze lesz jövőre a MÁV-nak

Kevesebb pénze lesz jövőre a MÁV-nak

Több nyugati ország példáján keresztül látható, hogy a vasút teljes társadalmi költsége kedvezőbb a többi közlekedési módhoz képest, ezért megéri jelentős, akár innovatív befektetéseket is végrehajtani.

Mondta Szarvas Ferenc a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a XII. Vasútgépész Napok című szakkonferencián, Sopronban.


A sikeres vasútfejlesztés kulcstényezői Magyarországon is a kiszámítható finanszírozás, a kor kihívásainak megfelelő, vasútbarát szabályozás, a fejlesztési erőforrások hatékony allokációja és felhasználása, valamint az utas- és ügyfélorientált fejlesztés.

A finanszírozással kapcsolatban Szarvas Ferenc kifejtette, hogy a jövőben várhatóan kevesebb pénz áll majd a vasúttársaság rendelkezésre. Ezért különös jelentősége van annak, hogy a vasútvállalat vezetése tudatosan tárja fel a takarékos, költséghatékony megoldásokat, amelyekkel a vállalatcsoportot legalább a jelenlegi szolgáltatási színvonalon, vagyis hatékonyabban lehet működtetni – egyben utalt a jövő évtől évi 2 milliárd forintos megtakarítást jelentő, felsővezeték-karbantartási funkció visszaszervezését megalapozó döntésre.

Szarvas Ferenc hangsúlyozta továbbá, hogy a MÁV Csoport felkészül a Közlekedési Holding keretében betöltendő feladatokra: a MÁV vezetése előkészíti a vasúti infrastruktúra üzletág leválasztását, továbbá a vasúttársaság vezetése kiemelten vizsgálja egy olyan egységes vasúti személyszállító értéklánc létrehozását, amely három leányvállalat – MÁV-START Zrt., MÁV-TRAKCIÓ Zrt. és MÁV-GÉPÉSZET Zrt – tevékenységének a mostaninál mélyebb integrálását jelenti. Ehhez kapcsolódóan pedig a MÁV vezetése vizsgálja egy olyan önálló eszközkezelő létesítését, amely további működtetési és költségelőnyökkel járhat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.