Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Március 25. 13:47, szerda | Helyi
Forrás: agroinform.comj, fotó: hu.worldmapz.com

Kimérik az osztatlan közös földtulajdont

Kimérik az osztatlan közös földtulajdont

Tolnában is megkezdik az osztatlan közös földtulajdon felszámolását. A megyében összesen 2468 megosztandó földrészlet van, a legtöbb Tamási körzetében.

Tolnában is megkezdik az osztatlan közös földtulajdon felszámolását, mivel sikeresen zárult tavaly a Vas megyei mintaprogram. A megyében összesen 2468 megosztandó földrészlet van, a legtöbb Tamási körzetében. Hat ütemben zajlik majd a kimérés, elsőként Dombóvár Járás illetékességi területén.

A kárpótlás és a privatizáció hozadéka, hogy Magyarországon több mint 1,5 millió hektár termőföld kényszerközösségek tulajdonába került. Ez a mennyiség időközben a felvásárlások következtében mintegy félmillió hektárral csökkent. Egyes becslések szerint a 10 hektár alatti termőföldeket mintegy 2,5 millió személy birtokolja. Több mint húsz éve húzódik a részaránykiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdonú földek rendezése. Többször nekifutottak már, de végső megoldást eddig nem született meg. Nehéz hasznosítani az osztatlan földterületeket, a sokszor 10-100 hektár nagyságú, közös tulajdonban álló földrészletek egyes tulajdoni hányadai jogilag forgalomképesek ugyan, de a tulajdonostársak nagy száma miatt a gyakorlatban csak nehezen hasznosíthatóak.

Koppánné dr. Kertész Margit, a kormányhivatal földhivatalának vezetője elmondta, Tolna megyében 2468 földrészlet van osztatlan közös tulajdonban, ebből 2328-ban még nem indítottak eljárást, 16 eljárás viszont már folyamatban van, illetve 88 esetben már korábban be is fejezték a kimérést. A legtöbb megosztandó földrészlet Tamási körzetében (740 darab) van. Koppánné dr. Kertész Margit elmondta, több ütemben végzik majd el a kiméréseket, április 1-től a dombóvári járásban kezdik el a munkákat, majd várhatóan júliusban Bonyháddal folytatják. Az eljárás megindításáról a kérelmezőket postai, a nem kérelmező tulajdonos társakat hirdetményi úton értesíti a földhivatal. A kérelmezőket a jogi szolgáltató nyilatkoztatja, hogy kérelmüket továbbra is fenntartják-e, amely a későbbiekben már nem vonható vissza. A földhivatalok feladata most, hogy adatokat szolgáltatnak a földmérőknek, jogi szolgáltatónak.

A földhivatalok ellenőrzik a művelési ág változást, megállapítják az osztásirányt, elvégzik az esetleges felmérési hibák javítását, az egyezségnél a befogadó nyilatkozatokat kiállítják és végül a sorsolási bizottság munkájában is részt vesznek. A földmérő vállalkozók elvégzik a keretméréseket, közreműködnek az egyeztető tárgyalásokon, elkészítik a megosztási munkarészeket, kitűzik és bemutatják az új földrészleteket a tulajdonosoknak. A jogi szolgáltató feladata az egyezség létrehozásának megkísérlése, beszerzi a kérelem fenntartásával kapcsolatos nyilatkozatokat, és megszerkeszti az okiratokat, megszervezi illetve részt vesz a sorsolás lebonyolításában. Azokat a földtulajdonosokat akik 2012 június elsejei határidőig kérvényezték a közös földtulajdon megszüntetését, bevonják az eljárás kezdeti szakaszába és az úgynevezett egyezségi tárgyaláson javaslatot tehetnek a megosztás módjára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:49, hétfő | Helyi

Az év Tolna vármegyei rendőre Tóth Nándor

A Rendőrség Napja alkalmából az Év Tolna Vármegyei Rendőre elismerést azok a rendőrök kaphatják meg, akik kiemelkedően eredményes szakmai munkát folytatnak és szolgálatukat példaértékűen, fegyelmezetten látják el.

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.