Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Május 29. 05:04, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kiváló vagy jó minősítést kapott a hazai természetes fürdővizek többsége

Kiváló vagy jó minősítést kapott a hazai természetes fürdővizek többsége

A hazai természetes fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott - tudatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel.

Mint írták, az összesítés szerint a 2018-ban üzemelő 253 fürdőhelyről nagyon pozitív a kép; az értékeléshez szükséges éves adatsorral rendelkező 233 természetes fürdővíz 79 százaléka kiváló, 13 százaléka jó, 5 százaléka tűrhető minősítést kapott.

Kifogásolt kategóriába mindössze nyolc fürdőhely esett, többségében tiszai fürdőhelyek.

Közölték, a fürdési idény előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden természetes fürdőhelyet ellenőriznek, és a fürdővizek minőségét az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok vizsgálják, egyszer nyitás előtt, majd a nyár folyamán havonta egyszer. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti, továbbá a levett vízmintákban vizsgálják a szennyvízeredetű szennyeződésre utaló baktériumok jelenlétét, amelyek egészségkockázatot jelenthetnek - ismertették.

A 2018-as szezon kedvezőtlen időjárása miatt a kifogásolt természetes fürdőhelyek száma az elmúlt évekhez képest nőtt, nagyobb esőzések után több esetben be is zártak. A nem minősített húsz természetes fürdőhely többsége négy évnél rövidebb ideje létesült, ezért nincs elegendő vízmintaeredmény a minősítéshez, de a vízminőségük megfelelő - olvasható a közleményben.

Jelezték, a nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nem adottak. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés.

Címkék: fürdő, minőség, , víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.