Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2021. Július 11. 11:02, vasárnap | PR

Kompresszorok különleges alkalmazásai

Kompresszorok különleges alkalmazásai

Bár a kompresszorokat általában az ipar világához kötjük, egyes készülékek jóval kifinomultabb munkafolyamatok során is a segítségünkre lehetnek.

Melyek ezek a speciálisabb felhasználási módok és milyen készüléket igényelnek?

Gázsűrítők (nem csak) ipari célokra

A kompresszorok meglehetősen egyszerű berendezések, mégis számos területen alkalmazhatók, a legkülönfélébb munkafázisokra. A készülékek – ahogy másik elnevezésük, a gázsűrítő is mutatja – gázok, ám legtöbb esetben levegő összenyomására, sűrítésére és szállítására alkalmas. Ezt a képességet jellemzően kis- és nagyipari célokra alkalmazzák, de egyes kompresszorok akár hobbi- vagy barkács célokra is kiválóan megfelelnek. A kínálati skála kifejezetten széles, azonban biztosan megtaláljuk benne a céljainknak megfelelő kompresszort.

A gázsűrítők elsősorban működési elvükben térnek el, mely egyben az alkalmazási területüket is meghatározzák. A két legnépszerűbb termékcsalád a dugattyús- és csavarkompresszoroké. Míg előbbi inkább barkács célokra alkalmas, utóbbiak között már egészen komoly, iparban használatos modelleket is találunk. Bizonyos kompresszor típusok azonban meglehetősen különleges felhasználási területeken is alkalmatosak, melyekre elsőre talán nem is gondolnánk.

Finom megoldások kompresszorral

Bár a dugattyús kompresszorok alapmodelljei tényleg az elvárható minimumot teljesítik, egyes modelljeik egészen speciális területeken is megállják a helyüket. Ide sorolható például az egészségügy, ezen belül is a fogászat, hiszen a fogászati rendelők nélkülözhetetlen kelléke egy kompresszor. A készülékeket elsősorban a különböző műszerek működtetése során hasznosítják. Mivel egészségügyi területről van szó, a tisztaság és higiénia elengedhetetlen, a kompresszorok ezen szériája pedig éppen ebben nyújt többet.

A kompresszorok – és főleg a dugattyús modellek – esetén a hűtést, illetve a működést sok esetben olajozás segíti, az olcsóbb, barkács célú modelleknél azonban ez azt is jelenti, hogy az előállított levegő nem lesz teljesen tiszta, a gépben található olaj szemcséi belekerülhetnek és beszennyezhetik azt. A fogászat területén ez értelemszerűen nem megengedhető, épp ezért erre a célra kifejezetten olajmentes kompresszorok ajánlottak. A villanymotoros modellek csendesen működnek, az előállított levegő pedig garantáltan szennyeződésmentes, ezzel biztosítva a higiéniát.

Szépészeti levegősűrítés

Ha speciális felhasználási területekről van szó, nem mehetünk el a kozmetika mellett sem, hiszen profi és amatőr sminkesek számára is komoly fejlesztést jelenthet egy kompresszor. Esetükben elsősorban a festékszórókhoz hasonlatos alkalmazási módokra kell gondolnunk, azonban ekkor is elengedhetetlen a szennyeződésmentes sűrített levegő előállítása. Kozmetikai célokra nem szükséges túlzottan nagy teljesítmény, sokkal fontosabb a tiszta és csendes működés.

Az említett speciális felhasználási területek is jól jelzik, hogy a kompresszorokban több rejlik, mint egy egyszerű ipari gázsűrítő, hiszen az élet számos területén bevethetők. A leglényegesebb az, hogy mindig a céljainknak megfelelő kompresszort válasszunk ki a kínálatból, hiszen így lehetünk biztosak abban, hogy megfelelően alkalmazhatók az adott területen, mindezt költséghatékonyan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről