Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 19. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Koraszülöttek ügye - A KORE tiltakozik a korán szülő nők megbélyegzése ellen

Koraszülöttek ügye - A KORE tiltakozik a korán szülő nők megbélyegzése ellen

A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) szerint a Miskolcon elhunyt koraszülöttek ügye kapcsán megjelent sajtóhírek nagyban erősítik a koraszülésben érintett édesanyákkal szembeni negatív sztereotípiákat, holott a koraszülés bárkinél bekövetkezhet.

Az egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében rámutat: a híradások azt sugallják, hogy a korán szülő nők alkohol- és drogfogyasztók, illetve dohányosok; ezt határozottan elutasítja a KORE.
Az egyesület hangsúlyozza: a koraszülésben kortól, származástól és anyagi helyzettől függetlenül bárki érintett lehet, a háttérben meghúzódó ok az anatómiai eltéréstől kezdve a keringési zavarokig terjedhet.
Hozzáteszi: ugyan valóban mutatkozik összefüggés a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a koraszülés között, azonban tiltakozik a leegyszerűsített magyarázat ellen, miszerint a korán szülő anyák mindegyike ebbe a körbe tartozik.
A KORE ismerteti: Európában mintegy félmillió baba születik túl korán évente, átlagosan 10 csecsemőből egy. A koraszülés a világon bekövetkező csecsemőhalál okok közül a leggyakoribb - teszik hozzá.
Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: