Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Szeptember 16. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kósa Lajos: ha nem lesz pénz, megáll a hazai önkormányzati rendszer

Kósa Lajos: ha nem lesz pénz, megáll a hazai önkormányzati rendszer

Nem kapnak hitelt a városok. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a Népszabadságnak azt mondta, a bankok úgy döntöttek, hogy a meglévő hiteleket ugyan nem számolják föl, de újabb pénzeszközöket már nem helyeznek ki a hazai önkormányzatokhoz; ha nem lesz pénz, jövő januárban a hazai önkormányzati rendszer egyszerűen megáll.

Kósa Lajos azt mondta, a probléma oka az, hogy az új önkormányzati törvény értelmében a települési önkormányzatok 2013. január elsejétől nem igényelhetnek folyószámlahitelt. A politikus szerint az önkormányzati folyószámlahitel megszűnése leginkább a közepes méretű városokat sújtja, mert a nagy vagyonnal és jelentősebb adóbevételekkel rendelkező nagyvárosok képesek lesznek megőrizni a likviditásukat.

Kósa Lajos szerint azonban valamilyen megoldást mégis kell találni a problémára, mert az már most látszik, hogy az önkormányzatok jövőre nem lesznek képesek a működésük finanszírására pusztán a bevételeikből. Mint mondta, az iparűzési vagy az idegenforgalmi adók befizetése határnaphoz van kötve, márpedig nem lehet azt mondani egy településen a közalkalmazottaknak, hogy csak akkor lesz pénz a fizetésükre, ha befolynak a helyi adóbevételek.

A Megyei Jogú Városok Szövetségében folyik annak a javaslatnak a kidolgozása, amelyet a probléma megoldására hamarosan letesznek a kormány elé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma