Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Szeptember 01. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kötelezővé tennék a négyévesnél idősebb gépjárművek vizsgáztatását

Kötelezővé tennék a négyévesnél idősebb gépjárművek vizsgáztatását

Az Európai Unió tervei szerint a négyévesnél idősebb gépjárműveket évente kellene műszaki vizsgára vinni. A magyarországi járműpark műszaki színvonalát tekintve ez nem indokolt.

A döntéssel az autósok amúgy sem alacsony terhei tovább emelkednének - írja a Magyar Hírlap.

Az Európai Bizottság a szigorítástól a balesetek csökkenését várja az Európai Unióban. „Magyarországon a gépjárművek általános műszaki színvonalát tekintve nem lenne időszerű az évenkénti vizsgáztatás bevezetése, ami csak arra lenne jó, hogy az autóstársadalom egyébként sem alacsony terheit növekedjenek” – mondta a lapnak Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke. Szerinte az öt-tíz év közötti autók korszerűek, esetükben kétszáz-háromszázezer kilométerig szakszerű szervizelés mellett komolyabb, a biztonságot veszélyeztető probléma nem merül fel.

Az üzemben tartás költségei 2013-ban minden bizonnyal emelkednek: bár a műszaki vizsgák díjainak megemeléséről nincs döntés – leginkább az infláció szerint változnának a díjak jövőre –, viszont 2013. januártól új elemként jelenne meg a biztosítási adó, ami a cascóval rendelkező autósoknak a költségeit emelné meg. Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára közölte: Magyarország nem szándékozik szigorítani a vizsgáztatást, viszont ilyen döntés esetén alkalmazkodni kell az uniós jogrendhez. Ellenben a minisztérium még az idén dönthet arról, hogy területi alapon (megyei, járási) történne a rendszámtáblák felszerelése, a csere költségeit pedig az autósok állnák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.