Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Augusztus 31. 12:36, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok az E.ON-ról, lengyel lap az EU-s viszonyról

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok az E.ON-ról, lengyel lap az EU-s viszonyról

Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív lap az E.ON magyarországi érdekeltségeinek lehetséges állami megvásárlásáról írt pénteken, a Die Welt című konzervatív lap pedig a kormány gazdaságpolitikájáról közölt elemzést internetes kiadásában.

A FAZ Magyarország az E.ON érdekeltségei felé kacsintgat címmel közölt beszámolójában a szerző, Michaela Seiser azt írta, hogy Orbán Viktor ismét állami ellenőrzés alá kíván vonni fontos gazdasági ágazatokat. Szerinte amagyar miniszterelnök e törekvése miatt konfliktusba került az EU-val, és "kétséges", hogy a GDP négyötödét kitevő "adóssághegyet" tekintve miként lehet finanszírozni az "újraállamosítást".
A Die Welt Boris Kálnoky Példakép-e Magyarország Görögország számára? című elemzését közölte internetes kiadásában. A szerző kifejtette: Görögország és Magyarország hasonló problémákkal küzd, de a magyar kormány az athéni vezetéssel szemben nem a privatizációval és az állami szektor csökkentésével próbálja orvosolni a bajokat, hanem kiterjeszti az állami szektort és visszavásárol stratégiai fontosságú cégeket, amelyeket a rendszerváltáskor magánkézbe adtak. Hozzátette: Orbán Viktor gazdaságpolitikáját Nyugaton a kiszámíthatatlanság miatt bírálják, pedig "valójában rafinált" ez a politika. A cél az állam szerepének erősítése, az eszköz viszont nem a kisajátítás, a kormány ehelyett inkább annyira megnehezíti egyes külföldi konszernek helyzetét, hogy azok hajlandók legyenek megválni magyarországi érdekeltségeiktől.
Megjegyezte: Magyarországon "nem új kommunizmus formálódik, hanem egy új etatizmus", amely meghatározza, hogy hol lehet szerepe a magánvállalatoknak, és mely területeken kell állami "kézben tartani a gyeplőt".
Úgy tűnik, hogy a válságkezelés magyar modellje ellentétes a brüsszeli recepttel, ez pedig konfliktusokat okoz az EU-val, ugyanakkor "van, ami a magyar modell mellett szól" - tette hozzá Kálnoky, megjegyezve, hogy a rendszerváltás idején tömegesen munkanélkülivé lett romák problémája annyira feszítővé vált, hogy "gyors megoldást kell találni, a szabad piac azonban nem szolgál megoldással".
http://www.welt.de/wirtschaft/article108888632/Ist-Ungarn-ein-Vorbild-fuer-Griechenland.html
A Rzeczpospolita című lengyel konzervatív napilap pénteki száma szerint a magyar kormány nagy sikere, hogy fennmaradt "a brüsszeli (és bizonyos mértékben washingtoni) ágyúk állandó kereszttüzében", miközben "Moszkvával (is) komplikált játszmát folytatott". A lap dicséri a magyarokat, hogy nem foglalkoznak a kívülállók véleményével és nem minősítik le saját nemzetüket, amikor a nagy nyugat-európai nemzetekkel vetik össze. Véleménye szerint a magyarok többsége számára "nem egyértelmű a nyugati elitek joga az egyetlen helyes út megválasztásához" és az eltérő haladási irány megválasztását sem tartják kompromittálónak, illetve végzetesnek.
A lengyel lap hangsúlyozza, hogy a magyar kormány célja egyebek között a demokratikus tartalmak visszaállítása a politikában, ezért "a nyugati elitekkel folytatott konfliktusban minden demokratának, jobboldaliságának, illetve baloldaliságának mértékétől függetlenül" Orbán Viktor miniszterelnök sikerének kellene drukkolnia. Kiemeli, hogy az Európai Unió gyengülésének fényében a magyarok az értékről folytatott alapvető vitában akár győzhetnek is.
http://www.rp.pl/artykul/9133,929068-TINA--Tusk-i-Orban.html?p=1

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.