Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. November 05. 08:34, hétfő | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Külföldön is nagy az igény a minőségi magyar gombára

Külföldön is nagy az igény a minőségi magyar gombára

Külföldön is nagy a kereslet a minőségi magyar gomba iránt, a jelenlegi termés duplájára is igény lenne az exportpiacon, de ehhez komoly technológiai fejlesztések szükségesek

- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról több mint 30 ezer tonnára nőtt; a megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek csaknem 60 százaléka exportra megy.

A NAK szerint a magyar termesztés a belföldi igényeket kielégíti, de az exportigény miatt akár a duplájára is lehetne növelni. Ennek elősegítésére a Vidékfejlesztési Programban már indultak fejlesztések, ugyanakkor minél több gazdaságnak javasolt átállnia a növényházi termesztésre, ami sokkal nagyobb hozammal jár a pincés termesztésnél, viszont komoly beruházást igényel.

A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv. Frissáruként a csiperke és a laska mellett jóval kisebb mennyiségben többek között a shiitake gomba kapható még.

Magyarországon 10-15 nagyobb és 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat.

A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a belföldi piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, amelynek legnagyobb termőhelye Kecskemét.

Az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedést mutat - közölte a NAK.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) közelmúltban megjelent agrárpiaci jelentése szerint tavaly 8,29 ezer tonna csiperkegomba került a külpiacokra, szemben a 290 tonna importtal.

A jelentésből kiderül az is, hogy a Budapesti Nagybani Piacon a gomba termelői ára 2018 első negyvenegy hetében emelkedett az előző évihez képest: a csiperkegombát 6 százalékkal magasabban, kilogrammonként 485 forintos, a laskagombát pedig 1 százalékkal magasabban, kilogrammonként 630 forintos áron kínálták.

Címkék: gomba

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;