Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2023. Április 26. 10:42, szerda | Helyi
Forrás: https://www.tamasi.hu, fotó: unsplash

Lakossági tájékoztató - vízelvezető árkok karbantartásáról

Lakossági tájékoztató - vízelvezető árkok karbantartásáról

Lakossági felhívás a belterületi vízelvezető árkok tisztán tartására, illetve tájékoztató a lehulló csapadékvizek szabályos elvezetéséről!

Az elmúlt évek során megváltozott időjárási körülmények egyre inkább ráirányítják a figyelmet a megelőzés és az öngondoskodás fontosságára. A korábbi évtizedekre nem jellemző heves esőzések egyre gyakrabban okoznak villámárvizeket, illetve a településeken végigzúduló csapadékáradatot. A korábbi években több alkalommal is előfordult, hogy néhány óra alatt akár egy havi átlagos csapadékmennyiség is lezúdult, melyet képtelenek voltak elvezetni a település belterületi csapadékvíz elvezető rendszerei.

A heves esőzések által okozott károk elkerülhetők vagy jelentősen mérsékelhetők, ha a vízelvezető rendszereket folyamatosan karbantartjuk. Különösen fontos ez hirtelen kialakuló nagy mennyiségű csapadékkal járó záporok, zivatarok esetén.

Tamási Város Önkormányzati Képviselő testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 41/2020. (XI.26.) önkormányzati rendelet értelmébena közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, folyókák, átereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása - az ingatlan előtti szakaszra terjedően - az ingatlan tényleges használójának kötelessége,valamint a jáműbehajtók átereszeinek építése, karbantartása és tisztántartása minden esetben ugyancsak az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának kötelessége.

Fontos, hogy az összegyűjtött kerti hulladékokat, ágakat, egyéb szemetet ne a vízelvezető árokba helyezzük el, hanem ezeket újrahasznosítási lehetőségeinek megfelelően kezeljük.Nem elegendő azonban az árkok rendszeres kaszálása, hanem szükséges a kaszálék és a hordalék folyamatos eltávolítása, ami szintén az ingatlan tulajdonosának feladata.

Kerüljük el azonban a burkolatlan, a növényzettel borított árok gyom irtószerrel történő növényzetmentesítését, mivel heves esőzések jelentős mennyiségű iszaphordalékot hordhatnak ki az árkokból, feliszapolódásokat okozva a rendszer alsóbb elemeinél.

Továbbá tájékoztatom Önöket, hogy a csapadékvíz elvezetés szabályait nem helyi rendelet, hanem az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) számú kormányrendelet, közismertebb nevén az OTÉK 47. §-a tartalmazza az alábbiak szerint:

A telek, terület csapadékvíz-elvezetési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy a víz a terepen és az építményekben, továbbá a szomszédos telkeken és építményekben, valamint a közterületen kárt (átázást, kimosást, korróziót stb.) ne okozzon, és a rendeltetésszerű használatot ne akadályozza.(A csapadékvíz a telken belül elszivárogtatható, ha ez a telek és a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti.A telekről csapadékvizet a közterületi nyílt vízelvezető árokba csak zártszelvényű vezetékben és az utcai járdaszint alatt szabad kivezetni. Amennyiben a vízelvezető árok a közút tartozéka, úgy abba a környezetéből - a telkekről - csapadékvíz bevezetése csak az út kezelőjének hozzájárulásával történhet.

Kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy a helyi és az országos rendeletben leírtaknak eleget tenni szíveskedjenek, hiszen közös érdekünk, hogy mind a magán, mind a közvagyont megvédjük.

Együttműködésüket és segítő munkájukat előre is köszönöm.

Tamási Város Jegyzője

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 02. 13:53, vasárnap | Helyi

Elsősegélynyújtó tanfolyam a Tamási Rendőrkapitányság munkatársainak

A tamási rendőrök egészségügyi szakemberek segítségével mélyedtek bele az elsősegélynyújtás rejtelmeibe.

2024. Május 30. 19:00, csütörtök | Helyi

Várják a javaslatokat a Tamási városi elismerésekhez

Tamási város polgármesterének felhívása az elismerő címekre történő javaslattételre.

2024. Május 29. 09:50, szerda | Helyi

Szúnyoggyérítést tartanak Tamásiban

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.