Városlista
2019. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2019. Május 17. 12:59, péntek | Helyi

Látványosan halad a tamási ökoturisztikai fejlesztés

Látványosan halad a tamási ökoturisztikai fejlesztés

Az érdeklődők elsőként május 18-án tájékozódhatnak személyesen is a projektről – és több minden másról is.

Hétről hétre szembetűnik az előrelépés abban a csaknem félmilliárd forintos beruházásban, amely Tamási természeti értékeire, területeire irányul, az idegenforgalom fellendítését célozza és a helyi értékek megőrzését is elősegíti.

Az attrakció egyik helyszíne a Fenyvesben található, elavult műszaki állapotú kilátó. A létesítményt a projekt keretében felújítják, s a régi vasszerkezetét faburkolat váltja fel, amely jól illeszkedik az erdei környezetbe. A munkálatok már célegyenesbe értek: az objektum hamarosan elkészül, május végétől fogadhatja is a látogatókat. A kilátó népszerűségét azután csak tovább fokozhatja az, hogy a mellette található parkos területen családbarát eszközök (hinták, fedett pihenőhelyek stb.) kapnak helyet.

Jól halad a projekt két másik elemének kialakítása is. Az egyik a miklósvári parkerdőben épülő új objektum, a tamási ökoturisztikai látogatóközpont, amelynek mostanra már állnak az alapjai. Ez a beruházás az év végén ér véget, s a kétszintes létesítményben interaktív kiállítás mesél majd a település történelmi múltjáról, valamint a térség növény- és állatvilágáról. A látogatóközpontba jegyeket pedig addigra a termálfürdő melletti új túrapontban is vásárolhatunk. Annak immár állnak a falai, s miután elkészült, a belépőárusításon túl több más feladata is lesz: amellett, hogy információval látja el a városba látogató turistákat, tájékoztat az attrakció területén működő pecsételős rendszerről, továbbá vendéglátóipari szolgáltatásokat is végez majd.

Az ökoturisztikai projekt keretében mindemellett még egy túrautat is kialakítanak, amelyet a túraponttól a kilátóig, majd onnan tovább a látogatóközpontig túraút-kijelöléssel egészítenek ki. – Fontos előrelépésként értékelem, hogy az ökoturisztikai fejlesztés révén immár nem csupán a termálfürdőnk jelent majd számottevő idegenforgalmi vonzerőt – mondja Porga Ferenc polgármester. – Bővül a kínálatunk, amitől megalapozottan remélhetjük, hogy a kereslet is növekszik: még több turista látogat majd a városunkba és környékére, s ráadásul nem csak egy-egy napra, hanem hosszabb időre is.

Az érdeklődők elsőként május 18-án tájékozódhatnak személyesen is a projektről – és több minden másról is. Aznap 10 órakor a régi buszforduló helyszínéről, az épülő látogatóközpont melletti ösvénytől Tavaszi túra indul, melyre a szervezők szeretettel várják a természet- s programkedvelőket. A túra keretében a résztvevők ismeretterjesztő előadást hallgathatnak a parkerdő történetéről, növény- és állatvilágáról, megtekinthetik a készülő látogatóközpontot, melyről személyesen Széles András alpolgármester fog tájékoztatót tartani, majd a vadasparkon keresztül elsétálhatnak egészen a kilátóig. A túra során trófeabemutatóra is sor kerül, végül pedig a program kézműves foglalkozással zárul, ahol aki akar, az kézműves kaspóba gyógynövényt ültethet.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 20. 14:22, csütörtök | Helyi

A hobbi, amelyhez elhivatottság is kell

A Tamási Polgárőr Egyesület tagjai szakadó esőben, sárban, vagy épp a tűző napon is mennek, hogy felkutassák az eltűnt személyeket, ha arra van szükség.

2019. Június 20. 14:21, csütörtök | Helyi

Évadot zártak a Pántlikások

A Pántlika néptánc együttes május 25-én mutatta be évzáró műsorát a Tamási Művelődési Központban.

2019. Június 20. 14:17, csütörtök | Helyi

Idén 20 éves a Tudásbajnokság

A Bendegúz Akadémia egyedülálló országos levelezős tanulmányi versenye az elmúlt években az egyik legnagyobb és legrangosabb komplett tanulmányi versennyé vált.

2019. Június 18. 09:22, kedd | Helyi

Szombattól változott a vasúti és buszmenetrend egyaránt

A buszközlekedésben néhány járatot megszüntettek, de ez főleg a tanítási időszakban közlekedőket érinti.