Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 24. 15:57, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Lázár: a külföldön lévő magyar pénzek miatt a kormány áttekinti az adószabályokat

Lázár: a külföldön lévő magyar pénzek miatt a kormány áttekinti az adószabályokat

A kormány munkacsoportot hozott létre a külföldre kerülő magyar pénzek követhetőségének vizsgálata érdekében, de 2013-14-ben a kabinet nem tervez érdemi változtatásokat az adórendszerben – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a külföldön lévő magyar pénzek megadóztatása érdekében indított kormányzati akciónak a magyarországi adószabályok áttekintése szükségszerűen az egyik szerves része. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) részvételével megalakított munkacsoport azt a feladatot kapta, hogy nézze meg: az érintett pénzek hogyan válhatnak követhetőbbé.
A nemzetgazdasági tárca és a NAV javaslatot készít a kormánynak, hogy milyen bejelentési kötelezettsége legyen a vállalatoknak vagy magánszemélyeknek az uniós gyakorlattal összhangban – fejtette ki Lázár János. Elmondta, hogy a nyilvántartási, ellenőrizhetőségi szabályokat vizsgálják felül, amelyek megkönnyítik a Svájcba vagy az offshore paradicsomokba irányuló céges vagy magánpénzek elérhetőségét, fellelhetőségét, regisztrálhatóságát. Ez feltehetően a magyar lakosság 90 százalékát nem érinti, a kormány 2013-ban és 2014-ben nem tervez az adórendszerben érdemi változásokat – szögezte le az államtitkár.
Lázár János a múlt héten jelentette be, hogy a kormány döntése szerint visszamenőlegesen átlagosan mintegy 35 százalékos forrásadót rónak ki az adóelkerülési céllal külföldre kivitt pénzekre. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arról tájékoztatta a kormányt, hogy legkevesebb 1000 milliárd forint van még külföldön, de vannak olyan becslések, hogy a kivitt jövedelem az 1500-2000 milliárdot is elérheti. A Miniszterelnökség, az NGM és a Külügyminisztérium azt a feladatot kapta, hogy próbáljon ennek az 1000 milliárd forintnak a nyomára jutni - mondta akkor az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk