Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2011. Július 31. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Magyar gyártású és 50 milliót spórolhatunk vele

Magyar gyártású és 50 milliót spórolhatunk vele

Két saját tervezésű intercity kocsi prototípusának gyártására kapott engedélyt a MÁV-tól a vasúttársaság egyik leányvállalata.

A szerelvények megfelelnek az európai szabványnak, de a külföldi kocsiknál 50 millió forinttal olcsóbbak lennének. Az alkatrészek 80 százalékát hazai beszállítóktól szereznék be.

 

A gépsorok már készen állnak, év végétől a MÁV szolnoki járműjavító egyik csarnokában szerelik össze a két magyar tervezésű intercity kocsi prototípusát.

- Lehetőséget biztosít arra, hogy bebizonyítsuk, hogy képesek vagyunk új személykocsik gyártására, és Magyarországon mintegy másfél évtizedes szünet után újraindulhat az iparág - mondta a hírTV-nek Meggyes Tibor, termelésszervezés-vezető.

A vasúti járműgyártást 17 éve állították le, Szolnokon azóta csak karbantartási munkákat végeznek a külföldön gyártott szerelvényeken. A MÁV járműparkjának átlagéletkora meghaladja a 30 évet.

- Kétszáz IC-kocsit kíván a következő tíz évben a MÁV beszerezni, illetve felújítani, erre a munkára szeretnénk pályázni. Első lépésként két prototípust készítünk el, az engedélyt a MÁV Zrt. igazgatóságától már megkaptuk. Terveink szerint 2012 végére ezeket át fogjuk adni a MÁV-Start részére - jelentette ki Zaránd György, a MÁV-Gépészet Zrt. vezérigazgatója.

Az új IC-kocsi nemcsak gyors, de kényelmes, és a modern technikával is felszerelték.

- 200 kilométeres végsebességgel száguldhat a teljesen klimatizált szerelvény. A kocsi kiegészül a korábban nemigen alkalmazott vizuális utas tájékoztatóval is - mondta Farkas László járműfejlesztési vezető.

A prototípust a tervek szerint 2013 tavaszán teszteli a MÁV, ha a szigorú előírásoknak megfelel, megkezdődhet a sorozatgyártás is. (rá)

hírTV

Címkék: vasút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 09:54, csütörtök | Belföld

PM-államtitkár: könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

2024. Február 29. 09:47, csütörtök | Belföld

Csaknem kétszer annyian haltak meg januárban, mint ahányan születtek

Az előzetes adatok szerint 2024 januárjában 6650 gyermek született, és 11 723 ember halt meg; 2023 januárjához képest a születések száma 12, a halálozásoké 1,1 százalékkal csökkent

2024. Február 29. 06:00, csütörtök | Belföld

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése