Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 25. 14:58, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Magyarul kívánt áldott karácsonyt a pápa

Magyarul kívánt áldott karácsonyt a pápa

Áldott karácsonyt! – mondta a római Szent Péter téren, magyar nyelven XVI. Benedek pápa a hagyományos, Urbi et Orbi áldás alkalmával.

Őszies meleg, 13 fok várta karácsony napján a római Szent Péter téren összegyűlt katolikus hívek százezres sokaságát a pápa hagyományos ünnepi Urbi et Orbi (Róma városnak és a világnak) áldásán. A húsvét és karácsony alkalmával minden esztendőben – illetve megválasztása napján – az áldások erkélyéről elmondott, olasz nyelvű üzenetében a pápa idén a világ számtalan válságzónájának kért békét, az emberi jogok tiszteletben tartását, közös politikai megoldások megtalálását.

– Krisztus megszületett nekünk, dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakaratú embereknek! Mindenkihez jusson el a betlehemi üzenet, amit az egyház minden évben újra és újra elismétel – fogalmazott a hívő sokadalom előtt XVI. Benedek pápa, hangsúlyozva, az emberiségnek szüksége van egy olyan kézre, ami a magasból nyúl ki feléje. – A Betlehemben született Jézus keze az, Jézus neve pedig üdvözítőt jelent – tette hozzá.

Válságzónák

A pápa aláhúzta, hogy a történelemben mélyen gyökerező rossztól való szabadulást hozta el a karácsony, annak bűnétől való szabadulást, hogy magunktól is tudunk boldogulni, hogy eldöntjük, hogy mi a jó és mi a rossz, hogy élet és halál urainak képzeljük magunkat. Csak Isten segítségére bízhatjuk magunkat – hívta fel a figyelmet. – Jézus Krisztus a bizonyítéka annak, hogy Isten meghallgatta a kiáltásunkat. Egy olyan szolidaritásig jut el, ami nem lehet csupán emberi, hanem isteni, útja a párbeszéd és a kiengesztelődés útja – fejtegette.

– Az idei, 2011-es karácsonyon forduljunk a betlehemi Jézushoz és Szűz Máriához, és mondjuk, „Jöjj, üdvözíts minket!” – mondta, külön kérve, hogy imádkozzanak a hívek a Szaharában élő éhezőkért, és hogy a nemzetközi közösség ne vonja meg a segítséget az onnan érkező menekültektől. Ezek után Dél-Kelet-Ázsia megsegítését kérte a világ vezetőitől; Thaiföld és a Fülöp-szigetek ugyanis máig nem heverte ki a katasztrófákat, és nélkülözésben élnek az emberek a világnak azon a részén. Párbeszédet és békét kért a Szentföldön élő népeknek, illetve Szíriában, Irakban és Afganisztánban. Megújult erőt kívánt a közjó építéséhez Észak-Afrika országaiban, „az Üdvözítő születése támogassa a közös megoldásokat Mianmarban is, valamint Dél-Szudánban és a nagy tavak országaiban, Afrikában” – sorolta a pápa, külön kiemelve az emberi jogok védelmének szükségességét.

Magyarul

A hívek előtt elmondott apostoli üzenete után a tavalyihoz hasonlóan a 65 nyelvű áldás következett: olaszul, franciául, angolul, aztán anyanyelvén (németül), spanyolul, portugálul – e nyelveken hosszabban –, ezt követően hollandul, luxemburgi nyelven, albánul, románul, magyarul, lengyelül, csehül, szlovákul, horvátul, szlovénul, szerbül, bolgárul, macedónul, fehéroroszul, kazahul, mongolul, ukránul, litvánul, lettül, észtül, finnül, svédül, izlandiul, írül, máltaiul, grúzul, törökül, arabul, etióp-eritreaiul, héberül, a Jézus által beszélt arámiul, örményül, szuahéli nyelven, különböző afrikai népek nyelvein, hindiül, indiai nyelvjárásokon, bengáliul, malajalam nyelven, urduul, kínaiul, japánul, koreaiul, vietnamiul, szingalézül, thai nyelven, indonézül, kambodzsaiul, a Fülöp-szigetekiek nyelvén, maoriul, szamoaiul, eszperantóul, egy dél-amerikai ősi nyelven, végül latinul kívánt áldott karácsonyt, majd adott áldást az egybegyűlteknek.

Címkék: XVI. Benedek pápa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.