Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 26. 07:09, vasárnap | Belföld
Forrás: mno / MTI

Majomgyermekáldás Szegeden

Majomgyermekáldás Szegeden

Két aranykezű - vagy más néven vöröskezű - tamarin (Saguinus midas) született a Szegedi Vadasparkban. Az apró majmocskák idejük nagy részét még apjuk hátán töltik.

A nemzetközi törzskönyv keretében tartott tamarin pár 2010-ben állt össze, és azóta másodszor örvendeztette meg a gondozókat utódokkal - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

A szegedi születésű apa és az Angliából érkezett anya gondos szülőnek bizonyult, hiszen most is probléma nélkül cserepednek a kölykök.

Bár szabad szemmel, látogatók számára is jól láthatók, egyelőre még nagyon nehéz lefotózni a kölyköket. Az apa vállalja a legtöbbet a kismajmok hordásából, de az idősebb testvérek is besegítenek neki. A hímeknek azért jut ennyire fontos szerep jut az utódgondozásban, mert bár amúgy kicsik, a felnőttekhez képest viszonylag nagy méretűek a kölykök, így az anya egyedül nem bírná a terhüket.

Jelenleg a Szegedi Vadasparkban a karmosmajmok nyolc faját tartják, ebből ötöt nemzetközi fajmegmentési program részeként szaporítanak. A természetben ezeket a majmokat leginkább az élőhelyük elvesztése veszélyezteti, nem egy a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent, a Liszt-majmocskákból például csak az Egyesült Államokba 30 ezret szállítottak a 60-as és 70-es években - jelenleg mindössze 2000 él belőlük vadon.

A Washingtoni Egyezmény II. melléklete szerinti védelem alatt álló aranykezű tamarinok a mellső végtagjukat borító sárga szőrről kapták a nevüket. A fokozottan védett majmocskák természetes élőhelyükön - Dél-Amerikában Ecuador, Peru és Bolívia amazonasi régiójától egészen az Amazonas torkolatának vidékéig - általában a magas fákon élnek, gyümölcsökkel, növények hajtásaival és rovarokkal, valamint apróbb emlősökkel táplálkoznak. Jelenleg még gyakoriak, de életterük veszélyeztetett, folyamatosan csökken.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.