Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 19. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mániás depressziót jelezhet előre a gyerekek dühkitörése?

Mániás depressziót jelezhet előre a gyerekek dühkitörése?

A gyerekek folytonos dühkitörése, önmaga földhöz vágása, csapkodása nem biztos, hogy csupán hiszti, sokkal inkább betegség: az indulati diszregulációs zavar mellett a későbbi mániás depresszió előjele lehet - írja a Fox News az új amerikai mentális zavarokat osztályozó kézikönyv, a DSM-5 alapján.

A viselkedés betegségként való definiálása az ellenzők szerint ez 'normális' gyerekkori viselkedést is betegségként kezeli. Támogatói szerint azért érdemes a túlzott hisztis, dühkitöréses állapottál már fiatal gyermekkorban foglalkozni, mert később súlyosabb pszichiátriai problémákhoz vezethet. A bipoláris zavar gyerekkori diagnosztizálása viszont rengeteg vitát szült.

A pszichiáterek szerint a gyermekkori dühkitörések a bipoláris zavar előjelei lehetnek, ahol a mániás állapot gyermekeknél ingerlékenység formájában jelenik meg. Mivel azonban nem mindig van náluk észrevehető epizódja az ingerlékeny állapotnak, sokszor félrediagnosztizálják őket. Ennek lehet az oka, hogy Amerikában 1994 és 2003 között megnegyvenszereződött a mániás depresszióval diagnosztizált betegek száma, holott nem minden tünet mögött állt fenn a betegség.

A mániás depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszereknek pedig számtalan mellékhatása lehet, ami gyermekeknél még veszélyesebb: ilyen a súlygyarapodás, ebből kifolyólag a cukorbetegség, szívbetegség az élet későbbi szakaszában.

Ezért az új DSM-5 bevezet egy új betegséget is, amelynek neve indulati diszregulációs zavar diszfóriával. Ez ellensúlyozná a bipoláris zavarral diagnosztizáltak számát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.