Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Január 09. 08:12, csütörtök | Helyi

Már kapható a Tamási 1919-ben - Ellenforradalom, vörösterror, fehérterror című kötet

Már kapható a Tamási 1919-ben - Ellenforradalom, vörösterror, fehérterror című kötet

A kiadványt a Tamási Helytörténeti Alapítványa adta ki az események százéves évfordulójára.

A kötetet Bödők Gergely történész, a Clio Intézet társ-ügyvezetője és a szerző közösen mutatták be a Könnyü László Könyvtárban. Az 1919-es esztendő 20. századi történelmünk egyik legtragikusabb éve volt. A vesztes világháború után az őszirózsás forradalommal hatalomra került Károlyi-kormány a külpolitikai nehézségek nyomán március 21-én átadta a hatalmat a kommunistáknak. A 133 napig tartó Tanácsköztársaság idején a kommün ellen vidéken több fegyveres felkelés tört ki, főként az erőszakos rekvirálások és a kényszersorozások miatt. Tolna megyében ezek közül kiemelkedik a tamási ellenforradalom. K. Németh András 2009-ben, az események 90. évfordulójára saját kiadású könyvben dolgozta fel a tamási felkelés, és az azt megbosszuló vörösterror történetét. Az idei, 100. évforduló kapcsán a Tamási Helytörténeti Alapítvány felkérte a szerzőt, hogy kutatásait terjessze ki a fehérterror történetére is, amelyről a rendszerváltás előtt sokat írtak, de számos kérdést mégsem vizsgáltak meg kellő alapossággal. – Régész-történész vagyok, de tamási lakosként is érdekel ez a korszak. 1990 előtt pozitív volt a megítélése a Tanácsköztársaságnak, csak kevés szó esett az akkor történt erőszakos cselekményekről. A kutatásaim során rábukkantam hat szemtanú visszaemlékezésére, amiket a könyvben is közzéteszek. Próbáltam a kisemberek, a résztvevők szemszögéből megvilágítani a történéseket, hogy az olvasó megismerhesse az akkori időszak helyi mikrotörténelmét – mondta K. Németh András a Teolnak, hozzátéve, hogy bármilyen korszakról is van szó, az az átlagemberek életére hatással van, hiszen az emberi mechanizmusok, mindentől függetlenül, ősidők óta ugyanúgy működnek. A hiánypótló kötet a Helytörténeti Alapítvány gondozásában jelent meg december végén, kapható a könyvtárban, vagy Örményi Jánosnál és a 06-30-60-25-296-os számon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!