Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2020. Január 09. 08:12, csütörtök | Helyi

Már kapható a Tamási 1919-ben - Ellenforradalom, vörösterror, fehérterror című kötet

Már kapható a Tamási 1919-ben - Ellenforradalom, vörösterror, fehérterror című kötet

A kiadványt a Tamási Helytörténeti Alapítványa adta ki az események százéves évfordulójára.

A kötetet Bödők Gergely történész, a Clio Intézet társ-ügyvezetője és a szerző közösen mutatták be a Könnyü László Könyvtárban. Az 1919-es esztendő 20. századi történelmünk egyik legtragikusabb éve volt. A vesztes világháború után az őszirózsás forradalommal hatalomra került Károlyi-kormány a külpolitikai nehézségek nyomán március 21-én átadta a hatalmat a kommunistáknak. A 133 napig tartó Tanácsköztársaság idején a kommün ellen vidéken több fegyveres felkelés tört ki, főként az erőszakos rekvirálások és a kényszersorozások miatt. Tolna megyében ezek közül kiemelkedik a tamási ellenforradalom. K. Németh András 2009-ben, az események 90. évfordulójára saját kiadású könyvben dolgozta fel a tamási felkelés, és az azt megbosszuló vörösterror történetét. Az idei, 100. évforduló kapcsán a Tamási Helytörténeti Alapítvány felkérte a szerzőt, hogy kutatásait terjessze ki a fehérterror történetére is, amelyről a rendszerváltás előtt sokat írtak, de számos kérdést mégsem vizsgáltak meg kellő alapossággal. – Régész-történész vagyok, de tamási lakosként is érdekel ez a korszak. 1990 előtt pozitív volt a megítélése a Tanácsköztársaságnak, csak kevés szó esett az akkor történt erőszakos cselekményekről. A kutatásaim során rábukkantam hat szemtanú visszaemlékezésére, amiket a könyvben is közzéteszek. Próbáltam a kisemberek, a résztvevők szemszögéből megvilágítani a történéseket, hogy az olvasó megismerhesse az akkori időszak helyi mikrotörténelmét – mondta K. Németh András a Teolnak, hozzátéve, hogy bármilyen korszakról is van szó, az az átlagemberek életére hatással van, hiszen az emberi mechanizmusok, mindentől függetlenül, ősidők óta ugyanúgy működnek. A hiánypótló kötet a Helytörténeti Alapítvány gondozásában jelent meg december végén, kapható a könyvtárban, vagy Örményi Jánosnál és a 06-30-60-25-296-os számon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 24. 10:00, szombat | Helyi

Itt adhat vért Tolna vármegyében február 26–március 3. között

Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a következő webcímek egyikén: www.ovsz.hu; www.voroskereszt.hu

2024. Február 23. 15:22, péntek | Helyi

Két témában várja az alkotásokat idén a katasztrófavédelem

2024-ben a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával közösen hirdet alkotói pályázatot a katasztrófavédelem Országos Tűzmegelőzési Bizottsága.

2024. Február 21. 14:54, szerda | Helyi

Képzésen vettek részt Tamási tűzoltói

Bán Attila tűzoltó ezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője kifejezetten az elektromos hajtású járművekkel kapcsolatos tudnivalók figyelembevételével tartott előadást.

2024. Február 19. 10:59, hétfő | Helyi

A vendéglátóhelyeket ellenőrzik a revizorok Tolnában

Tamásiban csütörtökön kell ellenőrzésekre számítani.