Városlista
2023. január 27, péntek - Angelika

Hírek

2020. Január 09. 08:12, csütörtök | Helyi

Már kapható a Tamási 1919-ben - Ellenforradalom, vörösterror, fehérterror című kötet

Már kapható a Tamási 1919-ben - Ellenforradalom, vörösterror, fehérterror című kötet

A kiadványt a Tamási Helytörténeti Alapítványa adta ki az események százéves évfordulójára.

A kötetet Bödők Gergely történész, a Clio Intézet társ-ügyvezetője és a szerző közösen mutatták be a Könnyü László Könyvtárban. Az 1919-es esztendő 20. századi történelmünk egyik legtragikusabb éve volt. A vesztes világháború után az őszirózsás forradalommal hatalomra került Károlyi-kormány a külpolitikai nehézségek nyomán március 21-én átadta a hatalmat a kommunistáknak. A 133 napig tartó Tanácsköztársaság idején a kommün ellen vidéken több fegyveres felkelés tört ki, főként az erőszakos rekvirálások és a kényszersorozások miatt. Tolna megyében ezek közül kiemelkedik a tamási ellenforradalom. K. Németh András 2009-ben, az események 90. évfordulójára saját kiadású könyvben dolgozta fel a tamási felkelés, és az azt megbosszuló vörösterror történetét. Az idei, 100. évforduló kapcsán a Tamási Helytörténeti Alapítvány felkérte a szerzőt, hogy kutatásait terjessze ki a fehérterror történetére is, amelyről a rendszerváltás előtt sokat írtak, de számos kérdést mégsem vizsgáltak meg kellő alapossággal. – Régész-történész vagyok, de tamási lakosként is érdekel ez a korszak. 1990 előtt pozitív volt a megítélése a Tanácsköztársaságnak, csak kevés szó esett az akkor történt erőszakos cselekményekről. A kutatásaim során rábukkantam hat szemtanú visszaemlékezésére, amiket a könyvben is közzéteszek. Próbáltam a kisemberek, a résztvevők szemszögéből megvilágítani a történéseket, hogy az olvasó megismerhesse az akkori időszak helyi mikrotörténelmét – mondta K. Németh András a Teolnak, hozzátéve, hogy bármilyen korszakról is van szó, az az átlagemberek életére hatással van, hiszen az emberi mechanizmusok, mindentől függetlenül, ősidők óta ugyanúgy működnek. A hiánypótló kötet a Helytörténeti Alapítvány gondozásában jelent meg december végén, kapható a könyvtárban, vagy Örményi Jánosnál és a 06-30-60-25-296-os számon.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 27. 10:40, péntek | Helyi

Elhajtott a cserbenhagyó sofőr

A tamási rendőrök előállították azt a 25 éves értényi férfit, aki Fürged térségében előbb balesetet okozott, majd adatai hátrahagyása nélkül elhajtott a helyszínről.

2023. Január 27. 10:38, péntek | Helyi

Kismalacok, anyadisznó is odaveszett a tűzben

Anyadisznó, kandisznó, előhasas koca, kismalacok és borjú veszett oda a múlt pénteki nagyszékelyi tűzben, amelyben nem csak a melléképület, hanem a családi ház is lángra kapott.

2023. Január 20. 09:05, péntek | Helyi

Már lehet jelentkezni a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Boldogasszony zarándokvonatra

Már várják a foglalásokat a csíksomlyói pünkösdi búcsúba 2023. május 25-én induló Boldogasszony zarándokvonatra.

2023. Január 20. 09:04, péntek | Helyi

Író-olvasó találkozót tartottak a Würtzben

Ismét ellátogatott a Würtz Ádám Általános Iskolába Böde Péter, a Vándor Meseíró. Ezúttal öt foglalkozást tartott nyolc alsó tagozatos és két felsős osztály részére.