Városlista
2021. január 21, csütörtök - Ágnes

Hírek

2020. December 28. 14:03, hétfő | Helyi

Már kapható az Üdvözlet Tamásiból

Már kapható az Üdvözlet Tamásiból

Helytörténeti, képes időutazásra hívják a szerkesztők – Balogh László, Kurdi Tibor és Sógorka Péter - az olvasókat egy új kiadvánnyal, mely szemléletesen mutat be Tamási képeslapokat, utal a képeslapok Tamásijára.

Kiadva 1890 Jeruzsálem Ede - E dátum és a kiadó neve szerepel azon az első színes! lithográf technológiával készült képes levelezőlapon, amelyet később még száznál is több követett az azóta eltelt évtizedekben. Ezen városunk nevezetességei - Tamási látképe, Miklósvár, Vadaskert -, mozaikszerűen láthatóak. A mindennapjainkba visszatérő mai kifejezések, és a lapok képei alapján felmerül a gondolat, talán nem változott városunk az elmúlt 130 év alatt? Természetesen kijelenthetjük, maguk a képeslapok mutatják ezt a fejlődést, a hagyományok egyes részeinek megőrzése mellett. Helytörténeti, képes „időutazásra” hívják a szerkesztők – Balogh László, Kurdi Tibor és Sógorka Péter az olvasókat egy új, a mai kornak megfelelő kiadvánnyal, mely szemléletesen mutat be Tamási képeslapokat, utal a képeslapok Tamásijára. Azonban nem csak a képek beszédesek. A lapokra (néha ceruzával) írt elnyújtott, tintás kézírások mögött látható, olvasható az egyszerű, itt élő vagy csak átutazó egyszerű emberek vélekedés a városunkról, a nagyközségről - időben és térben. Azonban sem a képek, sem az írások nem adnának „valós és teljes” képet az elmúlt 130 évről. Az évtizedek időfolyamához - kiegészítésként -, olyan helyi történelmi eseményekről is beszámolnak, amelyek az adott időszakban Tamásiban történtek, vagy azokhoz kapcsolódóan írták meg őket. A képeslapok segítségével egy-egy korszak város- és társadalomtörténeti korrajzát is szerették volna mozaikszerűen bemutatni és megismertetni. A kiadvány árusítóhelyeit a Tamási Helytörténet közösségi oldalán lehet megtalálni.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 20. 14:24, szerda | Helyi

A hétvégén zajlanak a felvételik

A tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium ebben a tanévben rendhagyó módon várja az új diákokat.

2021. Január 20. 14:22, szerda | Helyi

Elismerő kitüntetést vehetett át Kárász Attila

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. hagyományosan, de rendhagyó módon idén is átadta a Gyulaj Zrt.-ért aranygyűrűt.

2021. Január 20. 14:20, szerda | Helyi

A havi átlagjövedelem növekedése Tolna megyében volt a legmagasabb

Az ingatlanpiac megtorpanása következtében átlagosan 1,3 évvel rövidült a lakáshoz jutási idő Magyarországon a tavalyi évhez képest - derült ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.

2021. Január 18. 14:32, hétfő | Helyi

Őrizetben a garázda

A tamási rendőrök a Terrorelhárítási Központ munkatársainak közreműködésével elfogtak egy Magyarkesziben élő férfit, aki egy fegyverrel vagy annak utánzatával fenyegetett meg egy iregszemcsei helyi lakost.