Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Július 28. 07:14, kedd | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Már lehetnek melegek az amerikai fiúcserkészek vezetői

Már lehetnek melegek az amerikai fiúcserkészek vezetői

Feloldotta hétfőn a nyíltan homoszexuális felnőtt vezetőkre és alkalmazottakra vonatkozó tilalmat az amerikai fiúcserkészek mozgalma...

(Boy Scouts of America, BSA), amivel elvileg egy régóta fennálló konfliktus szűnhet meg a 105 éves, texasi központú szövetségben.

Az új rendszer, amely két évvel azt követően lépett életbe, hogy a szövetségnél eltörölték a bevallottan a saját nemükhöz vonzódó fiúk belépésére vonatkozó tilalmat, továbbra is lehetővé teszi a vallási szervezetek által létrehozott cserkészegységek számára, hogy maguk döntsenek a homoszexuális felnőtt vezetők ügyében. Az amerikai cserkészszervezeteknek mintegy 70 százaléka áll szoros kapcsolatban vallási csoportokkal, az egységek csaknem felét a katolikus és a mormon egyház, valamint a Déli Baptista Konvenció támogatja.

A változást a BSA 1400 tagú országos igazgatótanácsa hétfőn a jelenlévő tagok 79 százalékának támogatásával hagyta jóvá azt követően, hogy a szervezet végrehajtó bizottsága egyhangúlag megszavazta azt. A 17 tagú vb arra hivatkozva sürgette a tilalom eltörlését, hogy "tengernyi változás történt a melegek jogainak tekintetében".

Az amerikai fiúcserkészek röviddel azt követően nyitották meg soraikat teljesen a melegek előtt, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága júniusban országosan engedélyezte az azonos nemű párok házasságát. Májusban Robert Gates volt védelmi miniszter, a BSA elnöke kijelentette, hogy a cserkészvezetők homoszexualitására vonatkozó kategorikus tilalom "fenntarthatatlan", és változást sürgetett.

Mint minden amerikai ifjúsági szervezeté, a BSA létszáma is csökkent az elmúlt években, a szövetségnek jelenleg mintegy 2 millió 400 ezer fiú és egymillió felnőtt a tagja. A BSA 2013-as, a meleg fiúk befogadására vonatkozó döntése nyomán konzervatív csoportok elszakadtak és Trail Life (a.m.: ösvényélet) USA néven új egyenruhás szervezetet hoztak létre, amelynek ifjúsági és felnőtt tagsága együttesen meghaladja a 25 ezret.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.