Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2011. Július 28. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Már majdnem 4 millió éve járunk felegyenesedve

Már majdnem 4 millió éve járunk felegyenesedve

Tanzániában bukkantak a kutatók azokra az ősi lábnyomokra, amelyek tanúsága szerint a mai ember ősei már 3,7 millió évvel ezelőtt is teljesen felegyenesedve jártak.

Ez pedig azt jelenti, hogy az ember 2 millió évvel korábban állt két lábra, mint azt a tudósok eddig hitték.

A szakemberek elmondták: az emberi láb formája adja talán az egyik legnyilvánvalóbb különbséget köztünk és az emberszabású majmok között. Arról azonban eddig csak homályos elképzelései voltak a tudósoknak, hogy az ember pontosan mikor költözött a fákról a földre - írja az Interface.

A kutatók azonban nemrégiben Tanzániában 11 olyan lábnyomra bukkantak, amelyek megközelítőleg 3,7 millió évesek, és amelyek arról tanúskodnak, hogy az ember egyik őse már ekkor teljesen felegyenesedve járt. Az adatok azonban arra is utalnak, hogy ez a képesség egy olyan fajnál alakult ki, amely még részben a fákon élt.

Az azonban egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy az ember ősei már úgy vándoroltak ki Afrikából, hogy hosszú távokat voltak képesek két lábon megtenni. A kutatások minden esetre arra utalnak, hogy az ember egyik első ismert ősétől, az Australopithecus afarensistől származnak a nyomok, amelyről eddig azt gondolták, hogy csupán a majmokhoz hasonló görnyedt testtartásban volt képes két lábon járni.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 29. 09:54, csütörtök | Belföld

PM-államtitkár: könnyebbség jön a gépjárműadó fizetésben

2024. Február 29. 09:47, csütörtök | Belföld

Csaknem kétszer annyian haltak meg januárban, mint ahányan születtek

Az előzetes adatok szerint 2024 januárjában 6650 gyermek született, és 11 723 ember halt meg; 2023 januárjához képest a születések száma 12, a halálozásoké 1,1 százalékkal csökkent

2024. Február 29. 06:00, csütörtök | Belföld

Hamarosan indulnak a kifizetések a Napenergia Plusz programban

Megszülettek az első támogatói döntések a Napenergia Plusz programban, tavasszal pedig megkezdődhetnek a kifizetések, megindulhat a modern napelemes rendszerek telepítése