Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Június 18. 09:12, szerda | Helyi
Forrás: TMKH, fotó: tokajiborvidek.hu

Már Tolna megyében is fellelhető a szőlő legújabb betegsége: a fitoplazma

Már Tolna megyében is fellelhető a szőlő legújabb betegsége: a fitoplazma

A Tolna Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságának szakemberei június 2-án felfedezték a betegséget okozó szőlőkabóca lárvákat, a kölesdi megfigyelőhelyen

A megye másik két megfigyelő pontján, Szekszárdon és Tamásiban egyelőre nem találtak lárvákat. Magyarországon először Zala megyében mutatták ki a kórokozó jelenlétét a szőlőben és a kabócában, 2013. augusztus 30-án.

Mint ismert, a fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 %-kal csökkenhet, a beteg növények száma pedig évente megtízszereződhet. A vektor (kabóca) elleni védekezés hiányában a tőkék 80-100 %-a befertőződhet, a fogékony fajták esetében néhány év leforgása alatt ki is pusztulhat. A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő kémiai eljárás, ugyanakkor a terjedése megakadályozható a terjesztő vektor elleni védekezéssel, mint a szőlő gondos metszésével, a nyesedék elégetésével, a rügyfakadás előtti olajos permetezéssel - a tenyészidőben pedig - a lárvák és az imágók elleni növényvédő szeres kezeléssel.

A kártevő elleni védekezéseket a virágzás után javasolt elkezdeni. A leghatásosabb készítmény az „Actara”, mely engedélyokiratának előírása szerint, a szőlőben csak a gyümölcskötődés kezdetétől (elvirágzás után) használható.

Címkék: fitoplazma, Tamási

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 11:00, szombat | Helyi

Tervezett áramszünet várható Tamásiban

Tamásiban az alábbi tervezett áramszünet megtartása elengedhetetlen, az üzembiztonság növelése és a későbbi üzemzavarok megelőzése érdekében.

2024. Április 25. 10:25, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 24. 14:36, szerda | Helyi

Eltűnt Bálint Lóránt

A tamási rendőrök a lakosság segítségét kérik.

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.