Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2018. Január 16. 07:39, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Martin Luther King polgárjogi harcosra emlékeznek az Egyesült Államokban

Martin Luther King polgárjogi harcosra emlékeznek az Egyesült Államokban

Martin Luther King polgárjogi harcosra emlékeztek szerte az Egyesült Államokban hétfőn, a meggyilkolt politikus tiszteletére tartott emléknapon, amely az idén a születésnapjára esett.

Az Egyesült Államokban minden év január harmadik hétfőjén emlékeznek az 1968 tavaszán Memphisben meggyilkolt polgárjogi harcosra s ez a nap nemzeti ünnep, munkaszüneti nap. Martin Luther King január 15-én lett volna 89 esztendős.

Atlantában, abban az Ebenezer baptista templomban, ahol annak idején Martin Luther King prédikált, a leánya, Bernice King tiszteletes-asszony vezette a megemlékezést, a meggyilkolt politikus legidősebb fia, Martin Luther King III. pedig Washingtonban, a King-emlékmű előtt mondott beszédet. Mindketten kitértek a Donald Trump elnöknek tulajdonított kifejezésre, amellyel a Haitiból, Salvadorból és afrikai országokból érkező bevándorlók szülőföldjét "pöcegödör országoknak" minősítette és hozzátette, hogy inkább az észak-európai Norvégiából kellene bevándorlókat fogadni.

Martin Luther King III. Washingtonban leszögezte: "amikor egy elnök kitart amellett, hogy nemzetünknek olyan fehér országokból lenne szüksége még több állampolgárra, mint Norvégia, akkor nekem nincs mit mondanom, nem gondolom még azt sem, hogy egyáltalán időt kellene fecsérelnünk arra, hogy ez mit jelent". Majd Donald Trumpra utalva hozzátette: "meg kell találnunk a módját annak, hogy hassunk ennek az embernek a szívére".

Bernice King Atlantában több száz ember előtt azt hangsúlyozta: "nem szabad megengedni, hogy a világ nemzetei azt gondolják, hogy elnökünk szavai Amerika igazi szellemiségét tükrözik". Leszögezte: "egy nép, egy nemzet, egy vér, egy sorközösség vagyunk", majd hozzátette, hogy "a civilizáció és az emberiség Afrika földjéről származik".


Az Ebenezer baptista templom lelkésze, Raphael Warnock Donald Trump "tegyük ismét naggyá Amerikát!" jelszavát vitatta. A tiszteletes kijelentette: Amerikát nem kell naggyá tenni, mert szerinte már most az, és "nagymértékben Afrikának és az afrikai embereknek köszönhetően".

Donald Trump elnök a hétfői napot még a floridai Mar-a-Lago villájában töltötte, s az épületkomplexum előtt haiti tüntetők és Trump hívei vívtak szócsatát. Amerikai televíziós riportok tanúsága szerint több száz haiti emelt magasba haiti nemzeti lobogót, azt skandálva, hogy "a mi országunk nem pöcegödör", a Trumpot támogatók pedig amerikai zászlókat lengetve azt kiáltották oda nekik, hogy "Trump ismét naggyá teszi Amerikát". A tüntetésen a rendőrségnek nem kellett közbelépnie.

Maga Donald Trump hétfőn előre felvett, rövid videoüzenetet tett közzé Twitter-oldalán. Az elnök Martin Luther Kinget idézve a polgárjogi harcos "igazságosságról, egyenlőségről és szabadságról szóló üzenetének ébren tartására" szólított fel.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 05:00, péntek | Külföld

Újabb kitelepítéseket rendeltek el La Palma szigetén

Újabb kitelepítéseket rendeltek a vulkánkitörés miatt La Palma szigetén, ezúttal 416 embernek kellett elhagynia otthonát - közölték a spanyol hatóságok csütörtökön.

2021. Október 21. 16:52, csütörtök | Külföld

Lefejeztek egy férfit Franciaországban

Lefejezve találtak rá egy idős férfira a dél-franciaországi Bollene településen, az unokája otthonában. Ez utóbbit gyanúsítja a rendőrség a bűncselekmény elkövetésével.

2021. Október 21. 14:00, csütörtök | Külföld

November elején kezdhetik az 5 és 11 év közötti gyerekek oltását az Egyesült Államokban

November elején megkezdhetik az Egyesült Államokban az 5 és 11 év közötti gyermekek beoltását Pfizer-BioNTech vakcinával - jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a Fehér Ház egészségügyi szakemberei.

2021. Október 21. 09:57, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma 242 millió, a halálos áldozatoké 4,92 millió a világon

A világon 242 005 468 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 921 419 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint.