Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Október 12. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: OrintPress

Megavírusra bukkantak a chilei partoknál

Megavírusra bukkantak a chilei partoknál

A Föld eddig ismert leghatalmasabb vírusát találták meg kutatók a chilei partok közeléből származó óceánvízben.

A Megavirus chilensis nagyjából 10-20-szor nagyobb egy átlagos vírusnál, és jócskán veri a korábbi rekordert, az 1992-ben az Egyesült Királyságban felfedezett Mimivirus-t is.

A hivatalos mérések szerint az óriási vírus 0,7 mikrométer átmérőjű, vagyis jó néhány baktériumnál is nagyobb, ami eddig példátlannak számít. Méretei olyan hatalmasak, hogy vizsgálatához nincsen szükség elektronmikroszkópra, egy hagyományos fénymikroszkóp alatt is tökéletesen látható - írja a PNAS.

Az előzetes vizsgálatok szerint a vírus emberre nem veszélyes: a tudósok feltételezik, hogy az óceánban szabadon lebegő egysejtű élőlényeket, az amőbákat fertőzi meg. Ez szaporodásuk szempontjából is nélkülözhetetlen, hiszen csak egy sejt megfertőzése által képesek sokszorozódni.

A Megavirus esetében - a Mimivirus-hoz hasonlóan - hajszerű csápok fedik a külső fehérjeburkot, vagyis a kapszidot. A tudósok elmondták: korábban általában csak akkor fedeztek fel új vírusokat, amikor azok embereket vagy állatokat fertőztek meg, így a mostani kutatás forradalminak számít.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő