Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megfigyeléstől tart a magyar netezők fele

Megfigyeléstől tart a magyar netezők fele

Egy felmérésben a hazai internetezők 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tart attól, hogy internetes tevékenységeit valamilyen kormányszervezet megfigyeli, kétharmaduk pedig amiatt aggódik, hogy bűnözői csoportok élnek vissza személyes adataikkal. A szigorú szabályozást mindenki fontosnak tartja - derült ki a A vírusirtó szoftvereket gyártó G Data felméréséből.

A G Data magyarországi képviselete ezer hazai internetező megkérdezésével végzett felmérést az Edward Snowden által kirobbantott, elsősorban az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségét (NSA) érintő megfigyelési botrány kapcsán. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a magyar internetezők mennyire tartanak attól, hogy a Google, a Facebook, kormányszervezetek vagy internetes bűnözők visszaélnek az adataikkal, vagy esetleg tapasztaltak-e már valamilyen visszaélést.

A felmérésben a magyar internetezők 14 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalta már, hogy a Facebook visszaélt személyes adataival, és azokat felhasználta reklámcélokra. Ugyanez az arány a Google-val kapcsolatban 8 százalék, összességében pedig a válaszadók 27 százaléka számolt be visszaélésről.

Ezzel egyidejűleg a magyar internetezők 17 százaléka nagyon, 29 százaléka pedig inkább aggódik amiatt, hogy a Facebook a jövőben visszaél személyes adataikkal, míg ez az arány a Google esetében 12, illetve 24 százalék. Azok között, akik nem tartanak az ilyen visszaélésektől, rendkívül kevesen vannak, akik a cégek hírnevében bíznak, mialatt a válaszadók körülbelül negyedét nem is zavarja egy esetleges visszaélés, mert úgy gondolja, hogy hasznos reklámanyagokat kap ettől a két szolgáltatótól.

Attól, hogy valamilyen kormányszervezet figyeli meg internetes tevékenységét, a magyar internetezők 16 százaléka tart kifejezetten, 33 százaléka pedig inkább. A személyes adatokkal való reklámcélú visszaélés miatt kiemelkedően aggódnak az 50 év felettiek (81 százalék), míg a megfigyelésre vonatkozó félelem erőteljesebben jellemző a férfiakra (56 százalék), illetve az idősebb generációra (59 százalék). A legtöbben ugyanakkor (66 százalék) az internetes bűnszervezetek által elkövetett visszaélésektől tartanak.

Végül arra a kérdésre, hogy mennyire tartja fontosnak, hogy szigorú büntetésekkel szabályozzák az internetes adatokkal való visszaélést, a válaszadók 95 százaléka nyilatkozta azt, hogy nagyon fontosnak (62 százalék) vagy fontosnak (33 százalék) tartja a szigorú szabályozást.

A cég magyarországi irodája a felmérés eredményei kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy minden internetezőnek érdemes megjegyeznie, hogy személyes adatait a lehető legkevesebb weboldalon ossza meg magáról, a közösségi oldalakra pedig csak olyan tartalmakat töltsön fel, melyeket a nyilvánosságnak szán. Emellett fontos, hogy a számítógépen jogtiszta, folyamatosan frissített vírusirtót és tűzfalat használjunk, amelyet megbízható forrásból szereztünk be.

***

A G Data megbízásából a felmérést 1000 fő megkérdezésével az NRC végezte az NRC Netpanel tagjai között. Az eredmények a 18?75 éves internetező lakosságra reprezentatívak, nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus jellemzők alapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk