Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. November 30. 11:09, hétfő | Helyi
Forrás: TEOL

Megkezdődött a madáretetési szezon

Megkezdődött a madáretetési szezon

Tolna megyében a cinegék, közülük a barát-, a kék-, a széncinegék állandó telelőink, de etetőre jár még a fenyvescinege, a tengelicek, a zöldike, vagy a meggyvágó is.

Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájra, számos faj itthon marad. Hazánk környezeti állapota lehetővé teszi, hogy a madarak maguktól is átvészeljék a telet, azonban nem árt az emberi segítség, főleg a városi környezetben -mondta Tóth István Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Szekszárdi Helyi Csoportjának elnöke a TEOL-nak. – A legfontosabb az, hogy egy adott területen folyamatos legyen az etetés – hangsúlyozta Tóth István Zsolt. – Hiszen ha például egy lakónegyedben többen helyeznek ki ennivalót, akkor nincs probléma abból, ha egyvalaki abbahagyja. Ám ha csak egy etető van, és mégis abbahagyjuk a táplálást, amikor a madarak már odaszoktak, akkor éhen is pusztulhatnak. Ezért ha már elkezdtük az etetést, akkor addig folytassuk azt, amíg tart a tél. A madáretetés felelősséggel jár, igaz, a szárnyasok mindig kis csapatokban keresgélnek, és több etetőt, természetes helyeket is közben átvizsgálnak élelem után kutatva, a városi környezetben kertes, bokros házak udvarait és parkjait. Az etetőanyag elsősorban napraforgómag, dió, köles, gyümölcs, például vad- és bogyós gyümölcsök, almadarabok, valamint faggyú és szalonna lehet, amelyek sose legyenek sósak. A napraforgómagot érdemes összetörni, mert így több madárfajt tudunk táplálni. A következő két alapszabályt érdemes mindig szem előtt tartanunk: sem sósat, sem kenyeret nem szabad adni a madaraknak. A sós nem tesz jót nekik, érdemes akár kifőzött szalonnát választani a madaraknak. Az etetőn hagyott kenyér pedig – például az esőtől – megerjedhet, és az állatkák az erjedt kenyértől betegek lesznek. Tolna megyében a cinegéket, közülük a barát-, a kék-, a széncinegéket, de etetőre jár még a fenyvescinege, a tengelicek, a zöldike, a meggyvágó. Vannak olyan erdőszéli helyek, ahol csízeket is lehet látni. A verebek pedig lakott területen bemennek az etetőre, akárcsak a pintyek, a házi-, mezei-, fenyő- és erdeipintyek. A feketerigó is szokott járni bokrosabb udvarokon. A hideg időszakban alapvetően a tengelicek, a cinegék, a meggyvágók, a harkályok, a balkáni gerlék, az elvadult házi galambok vannak velünk. A cinegék, a verebek a téli időszakban folyamatosan magvakat keresnek és számítanak az emberek segítségére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:41, péntek | Helyi

Tolna Megye Védelméért emlékérmet vehetett át Müller Katalin

Április 16-án vette át Müller Katalin, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke kimagasló helytállásáért a rangos elismerését.

2024. Április 18. 08:59, csütörtök | Helyi

„Tiszta porta virágos kert” program Tamásiban

Tamási Város Önkormányzata az idei évben is szeretné elismerni, értékelni azokat a lakókat, akik aktívan tesznek környezetük szépségéért, ezáltal is hozzájárulva Tamási arculatának szépítéséhez.

2024. Április 15. 09:07, hétfő | Helyi

A Rászoruló Gyermekekért Alapítvány tart jótékonysági kulturális bemutatót Tamásiban

A „Rászoruló Gyermekekért” Alapítvány 2024. április 26-án 18 órai kezdettel jótékony célú kulturális bemutatót tart a Tamási Művelődési Központ színháztermében.

2024. Április 11. 09:54, csütörtök | Helyi

Olvassa a Dombóvári Szuperinfó legújabb számát!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!