Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Június 21. 12:00, péntek | Belföld
Forrás: infocsajok

Megmozdult szótárak

Megmozdult szótárak

A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves címmel nyílt interaktív kiállítás kedden a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban; a tárlat játékos módon mutatja be a költő életét és műveit.

Az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvöző tárlat nyílt.A Weöres Sándor születésének századik évfordulója alkalmából létrehozott kiállítás június 19-től 2014. június 1-jéig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége - hangzása, ritmusa - körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, és virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. "Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni" - írja Nagyság című versében. Ennek a kívánságának felel meg a kiállításnak az a része, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közösen hoztak létre.

Weöres Sándor költészetét a nyelvi játékokon alapuló szoftver-fejlesztésekkel mutatják be, a 10 játékon összesen 150 vers szerepel. Ezek a közönséget bevonó feladatsorok a hároméves gyerekektől kezdve az egyetemistákon keresztül mindenkinek nyújtanak valamit.

A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló játékok aktív gondolkodásra késztetik a közönséget, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit. A Weöres költészetét és életét bemutató interaktív installációk a MOME Kreatív Technológia Laborjának közreműködésével készültek.

A látogatókat versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés és sok más feladat várja. A Keresztöltés című vers például 16 szóból áll, amelyeket különbözőképpen lehet összekötni, és újabb és újabb verseket létrehozni belőlük - a kiállításon a közönség is összeállíthatja saját variációit.

A versfalon a költő kézírásos verseskönyvéből, a Magyar etűdökből látható három rajz, amelyek előtt elhaladva az a vers szólal meg, amelyhez készültek. A versfoltozóban pedig a versekből kihagyott szavakat kell a helyére tennie a játékosnak.

A kiállítás fogadófalán a tárlat címét adó vers, A megmozdult szótár olvasható, amelynek Weöres által alkotott különleges szavai animációként elevenednek meg.

A kiállítás hagyományos részét - amelyben bepillantást engednek a költő életébe - tíz, kéziratokkal, fényképekkel illusztrált tábla adja, amelyen különböző témákat dolgoztak fel. Készítettek válogatást a családról, a mesterekről, a versek születéséről, az irodalmi életet szervező Weöres Sándorról, a költő és a zene kapcsolatáról, a gyermekversekről, a közélettel foglalkozó versekről, Öröklét címmel a témával foglalkozó műveiről és a költő feleségének, Károlyi Amynak emléket állító tábla is megtalálható a kiállításon.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.