Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Április 17. 17:49, szombat | Külföld
Forrás: Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti - fotó: facebook.com/joebiden/

Mégsem emeli meg elődje befogadási kvótáját Joe Biden

Mégsem emeli meg elődje befogadási kvótáját Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök pénteken egy sürgősségi rendeletben döntött arról, hogy az Egyesült Államok - csakúgy, mint idén - jövőre is 15 000 menekültet fogad be.

Az elnök tehát nem emelte meg elődje - Donald Trump - 15 000 fős felső korlátját, annak ellenére, hogy több mint két hónappal ezelőtt ígéretet tett arra, hogy 125 000 főre emeli az évente befogadható menekültek számát.

Trump elnöksége alatt folyamatosan csökkentették a befogadási plafont, amelyet Barack Obama adminisztrációja idején 110 ezerre emeltek. Az előző adminisztráció már 2017-ben 50 000 főben korlátozta a befogadható menekültek számát, 2018-ban a kormányzat 45 000-es kvótát állapított meg, amelyet először 30 000-re, majd 15 000-re csökkentettek.

Tisztviselők szerint Biden "kiigazítja" elődje intézkedéseit. Ennek keretében a jövőben felgyorsítják a menekültek befogadását, azaz a már átvilágított egyének gyorsabban jutnak be az Egyesült Államokba. Ezen kívül magasabb kvótát biztosít például az afrikai, közel-keleti és közép-amerikai menekültek számára, és feloldja elődje Szomáliából, Szíriából és Jemenből történő áttelepítésekre vonatkozó korlátozásait.

A mostani pénzügyi év október 1-jén kezdődött és eddig alig több mint 2000 menekültet telepítettek át az Egyesült Államokba. A Fehér Ház közölte, hogy a 15 000-es számot maximálisan ki fogják használni. Egy névtelenséget kérő vezető kormányzati tisztviselője az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy Biden megemeli a felső határt is, ha szükséges, de jelenleg az a prioritás, hogy meghatározzák, mely területekről fogadják be a menekülteket.

Az új elosztás alapján körülbelül 7000 helyet tartanak fenn az afrikai, 1000-et kelet-ázsiai, 1500-at az európai és közép-ázsiai, 3000-et a latin-amerikai és karibi, 1500-at a közel-keleti és dél-ázsiai menekültek számára, valamint egy fennmaradó 1000 fős rést hagynak, amely szükség szerint felhasználható.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtófőnöke pénteken azt mondta: a késedelmes elnöki intézkedés oka egyrészt az volt, hogy "némi időbe telt, mire kiértékeltük, hogy a menedékkérelmeket feldolgozó rendszer mennyire hatástalan és mennyire lerombolták, ezért sok részletét újra kellett építenünk." A tisztviselők ezen kívül a koronavírus járványt az Egyesült Államok déli határán kialakult migránsválságot említették az okok között, amelyek miatt csak mostanra született meg a döntés.

Az ország déli határán folyamatosan nő a bevándorlók száma, amiért a republikánus politikusok Joe Bident okolják. Az elnök hivatalba lépése óta ugyanis több olyan kormányzati intézkedés is született, amely arra ösztönözte a közép-amerikai bevándorlókat, hogy elinduljanak az Egyesült Államok felé.

Az április 8-án nyilvánosságra hozott adatok szerint márciusban az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) emberei több mint 172 ezer illegális bevándorlóval kerültek szembe a határon. Szintén a CBP összesítése szerint a múlt hónapban illegálisan az Egyesült Államokba belépők között több mint 18 800 kísérő nélküli kiskorú volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.