Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 01. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: orientpress

Merkel győzelme felgyorsítja Európa és az euró jövőjét

Merkel győzelme felgyorsítja Európa és az euró jövőjét

A németországi választás jól végződött Angela Merkel számára, de Európa és az euró helyzete bizonytalan maradt. Merkel elsöprő győzelmében van egy kis csavar: pártjának ereje a koalíciós partner szabaddemokraták süllyedő hajóját elhagyó szavazóknak köszönhető. Így Merkel kénytelen a Szociáldemokrata Párttal vagy a Zöldekkel koalíciót alkotni - mondja a Saxo Bank FX vezető stratégája, John J. Hardy.

A történet úgy szól, az egyik koalíció “EU-barátabb”, mivel a baloldali pártok nagylelkűbbek az Unióval szemben, mint Merkel. Még a szociáldemokratákkal létrehozott “nagy koalíció” sem tűnik nagynak. Ebben az esetben nagyobb a kockázata annak, hogy Németország vezető szerepe Európában csak olyannyira lesz gyenge, mint amilyen erős volt Merkel választási győzelme. Részben azért, mert egy kényelmetlen koalícióval, Németországban minden unióval kapcsolatos döntés belpolitikai hatásának kiszámítása idegölő gyakorlat lesz.

Innen Merkel valószínűleg azt a megközelítést folytatja majd, amely meghozta neki a viszonylagos sikert: kis engedményeket tesz itt meg ott – mint a harmadik kisegítőcsomag Görögország számára -, hogy megakadályozza az egyedi válságok széleskörű elterjedését. Átfogó, Európa szintű, új vízió nem lesz. Az állandó Nagy Kérdés az az alapvető feszültség, amely akár szétszakíthatja Európát, ha végül nem teszi fel senki: a közös valuta és központi bank egy több-szuverenitású unióban.

A múlt héten az euró az év eleje óta a legmagasabb szinten végzett az amerikai dollárral szemben, köszönhetően az amerikai jegybank sokkoló bejelentésének, miszerint nem kezdi el az eszközvásárlási program lassítását. Ha mégis megtenné, a központi bank mérlege így is 1 trillió dolláros növekedést mutatna csak 2013-ban.

Eközben az Európai Központi Bank mérlege 25 százalékkal csökkent. Mostantól az euró csak akkor gyengül, ha Merkel jobban elkötelezi magát az EU felé és aktívabb szerepet szán a központi banknak, vagy ha az Unió felbomlásának lehetősége újból felmerül.

Ezzel az új német kormánnyal Európa már megkockáztatta a feszültség növekedését. Az emelkedő euró viszont hamar fel fogja gyorsítani az EU-n belüli és kívüli feszültséget. Az utolsó dolog, amire Európának szüksége van, az erős valuta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).