Városlista
2021. május 16, vasárnap - Botond, Mózes

Hírek

2021. Április 28. 07:48, szerda | PR
Forrás: (x)

Mi az a French press kávé és hogyan készül?

Mi az a French press kávé és hogyan készül?

Egy kávé ízvilágát nagyon sok tényező befolyásolja. Első körben maga a kávébab: honnan származik, milyen minőségű.

Aztán ott van a pörkölés, amivel nagyon sokat lehet alakítani a zamaton, itt tudjuk kiemelni vagy éppen elnyomni az egyes ízhatásokat. És persze nem szabad alábecsülni a kávé elkészítésének módját sem, hiszen ez is rengeteget nyom a latban.

Hogyan lehet jó kávét készíteni?

Még a legjobb kávé sem lesz lefőve finom, ha rosszul készítjük el, és nem figyelünk arra, hogy a kotyogós kávéfőzőt időben elvegyük a tűzhelyről, vagy hogy kellőképpen tiszta legyen. Persze mindez igaz akkor is, ha kávéfőző gépet használunk: oda kell figyelni a részletekre.

És nem feledkezhetünk meg a különféle kávékészítési módokról sem. Teljesen más hatást érhetünk el egy kotyogósban készült kávéval, mint egy French press kávé esetében. Utóbbihoz speciális edény is tartozik, amiben könnyen elkészíthető a French press kávé, de természetesen a kezdet kezdetén még nem ezzel a módszerrel főzték ezt a kávétípust.

Természetesen az már egyéni ízlés kérdése, hogy ki melyik módszert részesíti előnyben, illetve milyen kávét szeret.

Nincs rá egyetlen módszer

A French press kávéra visszatérve, nem állíthatjuk, hogy van egyetlen módszer, ami garantálja a tökéletes nedűt, már csak azért sem, mert mindenkinek egy kicsit más az ízlése. Általánosságban elmondható, hogy a világos pörkölésű kávék alkalmasak erre a célra, de egyre népszerűbbek a gyümölcsös beütésű fajták is.

A vízhőmérséklettel is lehet befolyásolni a kávé ízvilágát, általában 85-95 Celsius fokos szoktak használni az elkészítéséhez. Természetesen a pontos hőfok is befolyásolja a végeredményt, de az is, hogy frissen őrölt kávét alkalmazunk-e, illetve mennyire finom az őrlés. Nem mindegy az sem, hogy mennyi ideig hagyjuk állni a keveréket, miután ráöntöttük a vizet, mikor nyomjuk le a szűrőt és öntjük át másik pohárba az elkészült kávét. Az ízesítés pedig csak ezután jön.

Ha még nem próbáltuk ki a French press kávét, itt az ideje, hogy megtegyük – akár többféleképpen is!

A fotó forrása:
PRASAN MAKSAEN / Shutterstock.com

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 27. 10:34, kedd | PR

Bővül és megújul a varsányi általános iskola

Új tantermekkel és szaktantermekkel, tornateremmel, valamint többi közt műanyag borítású sportpályával is bővül a hamarosan megújuló Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola.

2021. Április 22. 15:13, csütörtök | PR

Őrült kíváncsiak az emberek erre a koncertre!

A magyarok ki vannak éhezve a jó koncertekre, legalábbis erre utal, hogy már tízezrek nézték meg a Németországban és Amerikában élő magyar zenész-producer Leslie Mandoki és világsztár barátai online koncertjét.

2021. Április 19. 13:59, hétfő | PR

Tervezzünk kirándulást Székesfehérvárra!

Székesfehérvár leginkább a királyok városaként szokták emlegetni. Fejér megye megyeszékhelye egy olyan dinamikusan fejlődő város, mely számos kulturális és közéleti látnivalóval és programmal várja a látogatókat.

2021. Április 16. 13:53, péntek | PR

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

A pandémia miatti koncertstop egy különleges produkciót hívott életre, a zenei show résztvevői a digitalizáció segítségével a földrajzi távolság ellenére együtt játszanak, rengeteg nézőhöz eljutva.