Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 06. 07:26, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Mihail Jurowski vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat

Mihail Jurowski vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat

Csajkovszkij Vonósszerenádja és Sosztakovics XIII. szimfóniája lesz a Nemzeti Filharmonikusok csütörtöki koncertjének műsorán. Az estet Mihail Jurowski vezényli, aki Sosztakoviccsal közeli barátságban állt.

Csajkovszkijra jelentősen hatott Mozart: az orosz szerző neoklasszicizmusának legszebb darabja a lírai érzékenységében, mértéktartásában, formai tömörségében és kecses dallamvilágában a 18. században gyökerező Vonósszerenád.
"Rettenetesen szeretem ezt a szerenádot" - idézte fel Bukta Julianna sajtómenedzser a zeneszerző írását. A közönség már a nagysikerű moszkvai ősbemutatón felismerte, hogy remekművet hall, és a Vonósszerenád azóta is Csajkovszkij egyik legnépszerűbb darabja.
Sosztakovics 1962-ben bemutatott XIII. szimfóniája műfajilag nehezen besorolható, hiszen dalciklusnak vagy kantátának is nevezhető: mind az öt tétele egy-egy Jevtusenko-vers megzenésítése. A zene az elhangzó verseken keresztül nemcsak a szovjet antiszemitizmust, hanem a szovjetunióbeli élet más aspektusait is a középpontba állítja (Humor, Az üzletben, Félelmek, Karrier).
"Az emberek tudtak Babij Jarról Jevtusenko verse előtt is, de hallgattak. Amikor azonban elolvasták a verset, a hallgatás megtört. A művészet megtöri a csöndet" - hangoztatta a zeneszerző. Jevgenyij Jevtusenko híres versének témája a holokauszt egyik legnagyobb tömeggyilkossága. Sosztakovics először csak ezt az egy költeményt akarta megzenésíteni, később azonban rátalált még három másik Jevtusenko-versre, egy negyediknek a megírására pedig ő maga kérte fel a költőt (ez a vers lett a mű negyedik tételének alapja). Így alakult ki a basszus-szólóra, férfikarra és nagyzenekarra készült, öt tételből álló ciklus.
A hangverseny karmestere, Mihail Jurowski Sosztakoviccsal közeli barátságban volt, gyakran beszélgettek és négykezest is játszottak együtt. Így nem véletlen, hogy manapság Jurowski az egyik fő előadója Sosztakovics zenéjének. A koncert énekes-szólistája az orosz származású, Budapesten élő Fokanov Anatolij.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: