Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Augusztus 10. 11:52, hétfő | PR

Minden, amit a komplex nyelvvizsgáról tudni akartál

Minden, amit a komplex nyelvvizsgáról tudni akartál

A nyelvvizsgáknak változnak idővel, és ezzel együtt a hozzájuk kapcsolódó kifejezések is változnak. Ezek a változások azonban okozhatnak félreértéseket,amiket jobb előre tisztázni. Elmondjuk, mi az a komplex nyelvvizsga.

Az EU-ban használt nyelvvizsga rendszer és nyelvi szintmérés bevezetésével egyidejűleg megváltozott a nyelvvizsgáztatáshoz kapcsolódó terminológia használata. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tanárok nem használják továbbra is a régi típusú megjelöléseket. Íme egy rövid összefoglaló arról, ami zavart okozhat és a legfontosabb szabályokról, amit a komplex nyelvvizsgával kapcsolatban tudni érdemes.

Mit jelent az A, B, C?

A régi terminológia szerint az A típusú nyelvvizsga jelölte a szóbelit, a B típusú az írásbelit és a C típusú nyelvvizsga jelentette a mindkét készséget egyszerre mérő vizsgát, amit ma komplex vizsgának nevezünk.

Az EU meghatározása szerint ma már szóbeli, írásbeli vagy komplex vizsgáról beszélük, viszont a szinteket jelölik az A, B és C nevek. A dolgot nehezíti, hogy az A szint nem alapfokot jelent, hanem még az alatt van. Az alapfokú vizsgának a B1, középfoknak a B2, míg felsőfoknak a C1 felel meg.

Azok a tanárok, akik már régen tanítanak és nincsenek benne aktívan a nyelvvizsga felkészítésben, még sokszor használják a régi terminológiát, így jó tudni, hogy ha azt hallod a középiskolában a tanárodtól, hogy C típusú nyelvvizsgát javasol, akkor nem felsőfokra akar elzavarni, hanem a komplex vizsgát javasolja.

A komplex nyelvvizsga értékelése

A komplex nyelvvizsga esetében szóbeli és írásbeli készségeket is mérnek egyidőben. A mérés mikéntje attól függ, hogy milyen típusú vizsgát választasz. Az azonban mindenhol egységes, hogy megpróbálhatod a komplex nyelvvizsgát vagy külön-külön a részvizsgákat.

Ha komplex vizsgának szaladsz neki, az ideális természetesen az, mikor együtt sikerül mindkét vizsga rész. Sajnos sokszor előfordul, hogy a komplex vizsga két részéből csak az egyik sikerül. Ilyenkor nem kell kétségbe esni, legalább az út felét már megtettük. Nem veszik el ugyanis a sikeres vizsgarész, és elegendő másodikra csak a sikertelen vizsgarésznek nekifutni.

A sikeres nyelvvizsga részről bizonyítványt állít ki a nyelvvizsga központ, és akár más típusú nyelvvizsgával is próbálkozhatsz a másik részvizsga letételénél. Ha két sikeres részvizsgád van az éppúgy komplex nyelvvizsgának számít a munkahelyeden vagy a felvételi pontok számításánál, mintha a komplex vizsga sikerült volna egyben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat