Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 14. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mindenkit egy asztalhoz ültetnek a devizahitelek miatt

Mindenkit egy asztalhoz ültetnek a devizahitelek miatt

Kerekasztal-konzultációt kezdeményez Navracsics Tibor igazságügyi miniszter a devizahiteles probléma jogi megoldása érdekében. A miniszterelnök-helyettestől Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, valamint Székely László alapjogi biztos kapott meghívást a jövő hét első felében történő egyeztetésre – tudta meg a Népszabadság.

Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány elvárása az, hogy a Kúria mielőbb hozzon jogegységi döntést a devizahiteles szerződéseket érintő ügyekben. „Mi sürgetjük a jogegységi döntést. Tudomásul vesszük, hogy az igazságszolgáltatás a magyar kormánytól elválasztva működik, de itt most nem a magyar kormányra kellene tekintettel lenni, hanem a sok százezer devizahitelesre” – fogalmazott Orbán.

A miniszterelnöki elvárásnak megfelelően Navracsics Tibor „dolga” nyilván az lesz a jövő héten, ha asztalhoz ül az igazságszolgáltatás képviselőivel, hogy az ügy társadalmi fontosságára és súlyára hivatkozva felvesse a soron kívüli döntéshozatalt Darák Péternek. Amennyiben ezt nem sikerülne elérnie a miniszternek, akkor a kormányfő fog találkozni a Kúria elnökével. A kabinet szerint a jogegységi döntésnek azért van különös jelentősége, mert annak hatályosulásával a bírók az azonos tényállásokat, azonos élethelyzeteket azonos módon fogják megítélni, és azonos ítéletek születhetnek.

A Kúria múlt heti közleményéből viszont inkább az derül ki, hogy a jogegységi döntés eljárásjogi kérdéseket taglal, így nem alkalmas arra, hogy a kormányzati szervek vagy a közvélemény számára teljes egészében tisztázza a devizahiteles problémákat. A Kúria Polgári Kollégiuma azt írta, hogy mindenekelőtt fel kívánja mérni, hány ilyen per van folyamatban, és hogy a jogerős ítéletek alapján eltérő jog gyakorlat kialakulása megállapítható-e. E felmérés után döntenek „esetlegesen” jogegységi eljárás indításáról vagy más intézkedés megtételéről. (Becslések szerint összesen mintegy 2500 devizahiteles per van folyamatban, ebből hatvan már másodfokon jár – a kormányzati források leginkább ezt a számot szokták emlegetni. Mintegy tíz ügy jutott el a Kúriáig.

A jövő heti egyeztetésen az „asztaltársaság” nyilván megvizsgálja a bankszövetség kormány számára készített javaslatának jogi lehetőségeit is. A kiszivárgott hírek szerint a pénzintézetek javasolták, hogy november 1-jére hozzák előre a kilakoltatási moratóriumot (az ezzel kapcsolatos döntés azóta megtörtént). Másrészt vállalták volna, hogy nem kezdeményeznek végrehajtást, ha a tartozás nem haladja meg a félmillió forintot (erről nincs döntés). A szervezet továbbá indítványozta, hogy vagy azonnal, vagy fokozatosan alakítsák át a devizahiteleket forintkölcsönné (utóbbit az árfolyamgát átszabásával) – persze állami támogatás mellett. (Ebből azonban csak az árfolyamgát kiszélesítése lett, ideiglenes intézkedésként.) Jogi szempontból a neuralgikus pontot a bankszövetség azon elvárása jelenthette, hogy a végleges megoldás megszületése után a devizahiteles ügyfelek már ne perelhessék hitelszerződés miatt a bankokat.

Kérdéses, hogy a megbeszélések milyen gyorsan vezetnek eredményre az igazságszolgáltatás szereplőivel. Ahogyan az is, hogy ezután várható-e újabb kormányzati intézkedés. Cséfalvay Zoltán NGM-államtitkár mindenesetre már jelezte, a végleges rendezéshez meg szeretnék várni az Európai Bíróság döntését is. A testülettől a Kúria kért állásfoglalást az egyik devizahiteles ügyben, a döntés várhatóan jövő tavasszal születik meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során