Városlista
2021. szeptember 26, vasárnap - Jusztina

Hírek

2012. December 13. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Mozogni kell, ha élni akarunk” – beszélgetés a mindennapi testnevelés fontosságáról

„Mozogni kell, ha élni akarunk” – beszélgetés a mindennapi testnevelés fontosságáról

Az európai statisztikák a magyar gyerekek rossz fizikai állapotát mutatják: az unió legrosszabb egészségi állapotú országai között vagyunk. A szakterületek és a kormány összefogása a mindennapos testnevelés bevezetését eredményezte. A siker érdekében Istvánfi Csaba egy testnevelési és sport szakcsoportot hozna létre az oktatási államtitkárság keretén belül. Somhegyi Annamária a szülők megnyerésének fontosságát hangsúlyozta, míg Bálint Géza a Rádió Orient műsorában élet-halál kérdésként beszélt a mozgásról.

Szeptembertől három évfolyamon, az első, az ötödik és a kilencedik osztályban vezették be a kötelező heti 5 testnevelés órát. Bálint Géza reumatológus a Rádió Orient műsorában kiemelte, az európai statisztikák a magyar gyerekek rossz fizikai állapotát mutatják. A Csont és Ízület Évtizede 2010-2020 kezdeményezés hazai koordinátora elmondta, amennyiben az ember fiatalkorban nem szerzi meg a megfelelő mennyiségű és minőségű izomzatot, csontozatot, felnőttkorban komoly problémákkal szembesül. „Az unió legrosszabb egészségi állapotú országai között vagyunk” – hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A heti 5 órás mozgás 2015-16-ban már minden évfolyamon kötelező lesz. Somhegyi Annamária elmondta, ez az egészségügyi szakterületek közös küzdelmének érdeme. „A köznevelési törvény olyan rendszert hoz létre, ahol alapvető és központi elem a gyerek egészsége. A felmerülő nehézségek leküzdéséhez sok kreativitásra, alkotókészségre, valamint megfelelő ellenőrzésre lesz szükség” – emelte ki az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója. A reumatológiai és fizioterápiás szakorvos hozzátette, ez a szakmai követelmények megerősítését és a jó példák megmutatását igényli. „A jól végzett tartásjavítás, a stressz leküzdésének tanítása mellett a néptánc oktatás is hasznos területe a testnevelés óráknak” – mondta.

Istvánfi Csaba az ellenőrzés és a megkedveltetés fontosságát emelte ki. A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke elmondta, a megfelelő mozgás jó hatással van a tanulmányi eredményekre, hatására jobban és gyorsabban fog az agy. Somhegyi hozzátette, emellett a lelki egészséget és a társas kapcsolatokat is erősíti.

Az egészségnyereség eléréséhez azonban a testnevelés órákon való részvétel elengedhetetlen. „Folyamatos kapcsolatban vagyunk a szülői szervezetekkel, országjárásba kezdtünk a szülők megnyerése érdekében, hogy a fölösleges felmentések csökkenhessenek” – jelentette ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának Somhegyi. Bálint Géza elmondta, a vidéki látogatásoknak pozitív volt a fogadtatása. „Elmondtuk a tényeket a magyar fiatalok fizikai állapotáról és a napi fél óra izzadásig végzett fizikai aktivitás jótékony hatásáról. A rendszeres testmozgás 30 százalékkal csökkenti a betegségeket és a halált. Mozogni kell, ha élni akarunk” – hangsúlyozta.

„A gyerekek egészségére szánt időkeret és az irányító személyének pontos meghatározása mellett a létesítmények és a társadalmi háttér felmérésére, valamint megfelelő ellenőrzésre van szükség. A sikerhez koordinálni kéne ezeket az elemeket” – emelte ki Istvánfi. Az elnök hozzátette, emellett a mintaiskolák előtérbe állítása is fontos. „Kellenek az olyan közösségek és iskolák, ahol az európai programot valóban megvalósítják” – emelte ki.

A mindennapi testnevelésórák sikere érdekében Istvánfi egy testnevelési és sport szakcsoportot hozna létre az oktatási államtitkárság keretén belül. Somhegyi a szülők megnyerésének fontosságát hangsúlyozta. „Mozogj és fuss az életedért – izzadásig” – zárta szavait Bálint Géza.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 26. 12:03, vasárnap | Életmód

A szív- és vázizomzatot vizsgáló kutatási program zárult le az SZTE vezetésével

A szív- és vázizomzat alkalmazkodó- és teljesítőképességét és regenerációját vizsgáló egymilliárd forintos, csaknem ötéves kutatási program fejeződött be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetésével

2021. Szeptember 24. 18:05, péntek | Életmód

Idővel a náthavírushoz hasonlóvá szelídülhet az új típusú koronavírus

Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló.

2021. Szeptember 24. 08:49, péntek | Életmód

A csecsemőket is védi a koronavírustól a kismamák beoltottsága

A koronavírus elleni védőoltásban részesült várandós kismamák átadják a védelmet újszülöttjeiknek - állapította meg egy szerdán közzétett új tanulmány.

2021. Szeptember 22. 18:03, szerda | Életmód

A fülbemászó zenék úgy terjednek, mint egy vírus

A fülbemászó dallamok úgy terjednek, mint egy vírus - állapította meg egy brit tanulmány, amely szerint egyes zenék egyenesen fertőzők, és a kórokozókhoz hasonlóan ugrálnak egyik gazdatestről a másikra.