Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 26. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nagy lenne az igény a szocpol bővítésére

Nagy lenne az igény a szocpol bővítésére

A Lakásfókusz Elemzési Központ friss online felmérése szerint a megkérdezettek több mint négyötöde véli úgy, hogy a lakásvásárlási támogatás kiterjesztése a használt ingatlanokra számottevően élénkíthetné a stagnáló lakáspiacot. A felfokozott lakossági és szakértői várakozások ellenére sincs azonban továbbra sem hír arról, hogy az eredetileg áprilisra várt változtatásokat mikor lépteti életbe a kormány.

Jól illusztrálja a lakosság és az ingatlanos szakma pozitív várakozásait a Lakásfókusz blog olvasói körében végzett online villámfelmérés. A megkérdezettek túlnyomó többsége, 86 százaléka fontosnak tartaná a szocpol kiterjesztését a használt lakásokra, mivel az serkentőleg hathat a lakáspiacra. Ezzel szemben mindössze a válaszadók 8 százaléka gondolja úgy, hogy az ilyen vissza nem térítendő támogatásoknak nincs érdemi hatása a piacra. Azok aránya pedig, akik szerint a lakástámogatási rendszer már jelenlegi formájában is be tudja tölteni a szerepet, csupán 4 százalékot tesz ki.

Már március elején megjelentek hírek arról, hogy áprilistól jelentős átalakulások várhatóak a lakásépítési támogatás, közismertebb nevén a szocpol területén. A legfontosabb változás, hogy ismét bevezetnék a félszocpolt, ami használt lakások vásárlására is felhasználható lenne, illetve, hogy az egy gyerekkel rendelkezők is igénybe vehetnék a támogatást. Figyelembe véve, hogy a tavalyi évben az új lakások mindössze 3 százalékkal részesültek az eladásokból, ez mindenképp a valós piaci igényekhez való igazodást jelentené. A kezdeti lendület azonban megtört: bár már lassan egy hónapja érvényben kellene lennie a módosított szabályoknak, nincs hír arról, hogy mikorra várható a módosítások életbe lépése.

„A mostani időpont azért is lenne különösen kedvező a szocpol kiterjesztéséhez, mert egyéb feltételek is adottak a bővülés eléréséhez” – hangsúlyozta Toplak Tamás, a Lakásfókusz Elemző Központ vezető ingatlanpiaci elemzője. A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése a forinthitelek kamatának mérséklődését eredményezte. Ez, illetve az öt évig kedvező kamatozású támogatott lakáshitel kombinálva a szocpollal már elegendő lehet ahhoz, hogy a több éve visszatartott kereslet végre megjelenjen az ingatlanpiacon. Ehhez azonban fontos lenne, hogy mihamarabb megjelenjenek a végleges feltételek, és életbe lépjenek a változások. A márciusi híreket követően ugyanis sokan éppen azért halogatják a tervezett lakásvásárlást, mert szeretnék kihasználni az új szocpol adta lehetőségeket.

„Ha visszatekintünk az elmúlt 12 év lakástámogatási rendszerére, azt látjuk, hogy a szocpol akkor tudta igazán betölteni katalizátor szerepét, amikor vele párhuzamosan olcsó lakáshitelek is elérhetőek voltak, és a vissza nem térítendő támogatás a kölcsönökhöz kapcsolódó önrészbe épülhetett be” – mutatott rá Toplak Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során