Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 25. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Navracsics: összefogás kell a gyermekbántalmazásokra való figyelemfelkeltésben

Navracsics: összefogás kell a gyermekbántalmazásokra való figyelemfelkeltésben

Összefogásra van szükség a gyermekbántalmazások súlyosságára való figyelemfelkeltésben, mert ez komoly társadalompolitikai kérdés - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szombaton Budapesten. Kiemelte: a KIM kampányt indított annak érdekében, hogy játékos formában tegye közérthetővé az igazságszolgáltatást a gyerkeknek.

Az Egyéves a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) gyermekbarát igazságszolgáltatás programsorozata című rendezvény alkalmából tartott családi nap sajtótájékoztatóján a kormányfő helyettese kiemelte: a KIM kampányt indított, amelynek keretében kabalafigurájuk, KIMI és az egyszervolt.hu honlap segítségével játékos formában teszi közérthetővé az igazságszolgáltatást a gyerekeknek, a televízióban és plakátokkal is figyelmeztetnek a bántalmazások súlyosságára - tette hozzá.

Rámutatott: az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) együttműködve azon dolgoznak, hogy a pedagógusképzésben is szerepet kapjon a gyermekbarát igazságszolgáltatás kultúrájának megismertetése, és a médiahatóság segítségével is szeretnék minél közismertebbé tenni ezt a kezdeményezést.

Megjegyezte: gyermekbarát jogi munkacsoportot alakítottak civil szervezetek részvételével, amely feltérképezi az akadályait annak, hogy 'valóban gyermekbaráttá váljon az ország'. Megemlítette, hogy ennek érdekében változtattak a jogszabályi környezeten és a hatósági eljárásokon, ezt a törvény elfogadása során párthovatartozás nélkül támogatták a képviselők.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter elmondta: a családon belüli erőszakról csütörtökön nyílt napon tárgyalnak civil szervezetekkel, és reméli, hogy a kidolgozott javaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet. Miként azt is, hogy az osztályfőnöki órák, valamint a 2013 szeptemberétől kötelezően választható hit- és erkölcstan, illetve etikaoktatás segít a gyermekek jogtudatosságának növelésében.

Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója elmondta: rádiós és televíziós felületeiken a KIM által kezdeményezett kampánynak felületet biztosítottak, műsoraikkal a kampány médiatámogatóivá váltak.

Szólt arról is, hogy az M1 Kékfény című műsorában többször is beszámoltak a gyermekbarát helyiségek megnyitásáról és működéséről. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ilyen és ehhez hasonló tartalmak a megelőzésben nagyon sok segítséget nyújthatnak. Kiemelte, hogy az M2-n gyermek- és ifjúsági csatornát indítanak, amely a 3-12 év közöttieknek sugároz műsorokat napközben, este pedig a fiatal felnőttek lesznek a célközönsége. Ez a csatorna is lehetőséget ad a KIM kampányában való részvételére - hangsúlyozta.

Hatala József országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy az 1990-es évek elején már volt a rendőrségnek egy kezdeti próbálkozása a gyermekbarát helyiségek megnyitása terén. Céljuk, hogy e szolgáltatás tárgyi feltételeit év végéig biztosítsák minden megyében legalább egy helyen, 2014 végéig pedig minden kapitányságon. Beszámolt arról, hogy nem egy esetben a rendőrök a saját gyermekeik játékait vitték be a helységek kialakításához.

A rendezvény keretében az ENSZ gyermekjogi egyezménye által inspirált, harminc diák által készített képekből kiállítást szerveztek. A képek annak a programnak a keretében születtek, amelyet 2011 telén a kanadai nagykövetség, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala és a Vizuális Világ Alapítvány indított.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során