Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Május 24. 07:03, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Négylábú fűnyírók tartják karban az árvízvédelmi töltéseket Dobozon

Négylábú fűnyírók tartják karban az árvízvédelmi töltéseket Dobozon

Egyedi eszközzel élénkíti a helyi közfoglalkoztatást a dobozi önkormányzat, birkanyájat vásárolt a helyhatóság. A négylábú fűnyírók elsősorban a települést övező árvízvédelmi töltések „karbantartásáért” felelősek.

Írja a Békés Megyei Hírlap.

Simon István Tamás Doboz polgármestere elmondta, ekkor jött a lehetőség, mely szerint Start közmunkaprogram keretében a mezőgazdasági szegmensben állattartásra is lehetett pályázni. Mint mondta, azért a birkákra esett a választásuk, mert a nyáj elhelyezését viszonylag kis költségvetésből megoldhatták. Néhány tízezer forintból építettek számukra hodályt. Ezenfelül az állatok igénytelenebbek az átlagosnál, tartásuk és élelmezésük egyaránt kevesebb odafigyelést igényel.Hozzátette, ugyanakkor a programban képzés is szerepel elemként, a résztvevő helyieket minden szombat délelőttjén szakemberek avatják be az állatok tartásának rejtelmeibe. A négylábúak is viszonozzák a gondoskodást, hiszen a gépi fűnyírókat megszégyenítő módon legelik gondozottra a töltéseket.

Negyvenöt embernek ad munkát az állomány gondozása. Van, aki az etetésért, az ápolásért, a takarmány begyűjtésért felel, és akad, aki a nyáj huszonnégy órás felügyeletét látja el. Mindenképpen egy olyan kezdeményezést szerettünk volna elindítani, mely a későbbiekben a saját lábán is megáll — hangsúlyozta Simon István Tamás.

A birkanyájról a községben már mindenki tud, és szívébe is zárta a kezdeményezést. Jól jelzi a helyiek érdeklődését, hogy a 19 egyedből álló nyáj egyetlen kosának nevéről is közösen, szavazás útján döntenek a napokban.

A település közmunkásainak másik csapata ugyancsak az agráriumban kapott munkát. Az önkormányzat egyik négy hektáros területén gazdálkodnak. A megtermelt növények egy részét a helyi önkormányzati konyhán használják fel, emellett a rászoruló családok is kapnak a zöldségekből. Ugyancsak sikeresen pályázott az önkormányzat a közmunkaprogramban a helyi vízelvezető árkok karbantartására is, itt szintén negyvenöten takarítják az érintett helyszíneket. A művelet során keletkező hulladékot is hasznosítják.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.