Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. November 29. 05:02, szerda | Belföld
Forrás: mti

Nem gyűlt össze elég aláírás a december 24-éről szóló népszavazáshoz

Nem gyűlt össze elég aláírás a december 24-éről szóló népszavazáshoz

Nem gyűlt össze a szükséges, jogszabályban rögzített számú érvényes aláírás a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében kezdeményezett népszavazáshoz.

Az összegyűjtött mintegy 66,5 ezer aláírást kedden adta le a kezdeményező Bíró Zoltán a Nemzeti Választási Irodának (NVI).

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 6-án hitelesítette a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét. A határozat ellen azonban a Kúriához fordultak, amely július 11-én a felülvizsgálati kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasította, így a hitelesítés jogerőre emelkedett.

A hitelesített kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?" A Bíró Zoltán által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése augusztus 1-jén kezdődött, és a jogszabály előírása alapján november 28-án 16 óráig tartott.

A jogszabály szerint ha az aláírásgyűjtésre rendelkezésre álló idő alatt sikerül összegyűjteni kétszázezer érvényes aláírást, akkor az Országgyűlésnek 30 napon belül el kell rendelnie a népszavazást. Ha az aláírások száma százezer és kétszázezer között van, akkor a parlament hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.

Bíró Zoltán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: kedden leadta az aláírásokat a Nemzeti Választási Irodának, az íveken mintegy 66,5 ezer aláírás szerepel, így - írta - a törvényhozásnak ezzel nincs feladata.

Megjegyezte: a gyűjtésben részt vállaló Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Vasas Szakszervezetek 34 ezer, az MSZP csaknem 27 ezer, a Párbeszéd pedig több mint kétezer aláírást gyűjtött.

Bíró Zoltán hozzátette, bízik abban, hogy a jogalkotó figyelembe veszi az emberek akaratát, hiszen - jegyezte meg - egy korábbi közvélemény-kutatás szerint a válaszolók 96 százaléka egyetért azzal, hogy december 24-e legyen munkaszünet.

Mint írta, meggyőződése szerint az aláírásgyűjtés viszonylagos sikertelenségének oka a jogszabályi környezetben keresendő. A népszavazási törvény szerint ugyanis az aláírásgyűjtő íveket az NVI bocsátja a kezdeményező rendelkezésére, akinek azokkal el kell számolnia, és minden hiányzó ív után ezer forint bírságot szabnak ki. Ez sokakat elriasztott attól, hogy közreműködjenek, mert - egyébként érthető módon - nem akartak anyagi felelősséget vállalni - tette hozzá.

Megjegyezte: 176 ívvel nem tudott elszámolni, ezért 176 ezer forintos bírságot fog kapni, ami miatt alkotmányjogi panaszt nyújt be. Meggyőződése szerint a jelenlegi szabályozás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza alkotmányos alapjogát, a népszavazáshoz való jog gyakorlását - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.