Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. December 14. 08:06, szombat | Külföld
Forrás: mti

Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

Boris Johnson elsöprő győzelme után szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból (EU).

A Brexitnek köszönhetően sok területen visszakaphatja az önállóságát Nagy-Britannia, a 2016-os népszavazást megelőző, gazdasági összeomlást vizionáló várakozások pedig várhatóan nem igazolódnak be - írta a XXI. Század Intézet a legfrissebb, az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

"A mostani választással hosszú idő után vége lehet a politikai instabilitásnak a szigetországban és ismét egy világos vízióval rendelkező erős kormány irányíthat, amelynek köszönhetően az ország visszanyerheti szuverenitását" - fogalmaztak.

Frank Füredi, 1969 óta Nagy-Britanniában élő szociológus, a XXI. Század Intézet főmunkatársa az intézet pénteki videós elemzésében kiemelte, hogy a Brexitet középpontba helyező kampány sikeresnek bizonyult, még ott is nyerni tudtak a konzervatívok, ahol erre évtizedek óta nem volt példa.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy vélekedett: a konzervatívok történelmi győzelmével azt üzenték a britek, hogy nem kérnek tovább a brüsszeli befolyásból.

Boris Johnson győzelmével Deák Dániel szerint szabályozott és korlátozott bevándorlás következhet, ráadásul a britek úgy léphetnek ki az EU-ból, hogy az nem viseli meg érdemben a brit gazdaságot. Hangsúlyozta: megbukott a balliberálisok azon törekvése, amely főként a vidékieket hibáztatta a Brexit miatt; a mostani választás megerősítette, hogy a britek nem kérnek tovább a brüsszeli befolyásból.

A XXI. Század Intézet videós elemzésében Frank Füredi szociológus arról beszélt, hogy még a konzervatív szimpatizánsok is meglepődtek a győzelem mértékén - írták a közleményben. Véleménye szerint "a gyenge vezető és a gyáva politikája", valamint a Brexittel kapcsolatos semlegessége kódolta a bukását a Munkáspártnak, amely gyakorlatilag elszakadt a klasszikus táborától.

Frank Füredi azt mondta, hogy a klasszikus brit pártrendszer átalakult, aminek oka, hogy az emberek már nem feltétlenül az alapján szavaztak, hogy milyen szimpatizánsok voltak eddig, hanem az alapján, hogy mit gondolnak a Brexitről, a szuverenitásról.

A konzervatívok körében előtérbe került egy új generáció, amely nem a "brüsszeli identitáspolitikát" követi - fogalmazott, kijelentve: ők lehetnek az ország új vezetői, és ha jól teszik a dolgukat, akkor a '20-as évek végéig hatalomban tudnak maradni, míg a Munkáspárt képtelen lesz kikerülni a saját maga teremtette gyenge pozíciójából.

Frank Füredi szerint a Brexittel hosszú távon jól jár az ország, hiszen "visszakapja a szuverenitását és nem kényszerült a brüsszeli diktátumok elfogadására" - írta a XXI. Század Intézet.

Címkék: brexit, Nagy-Britannia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.