Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 13. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Nem terheli plusz költség az önkormányzatokat”

„Nem terheli plusz költség az önkormányzatokat”

A járási rendszer kialakítása sokak számára egy érzelemmel telitett tevékenység volt. A feladatok szétválasztása okozhatott némi sérelmet, mivel egyes polgármesterek jó gazdaként féltették az eddig elért eredményeiket és a számára kedves tevékenységtől, melyet szívvel lélekkel végzett most tőle elkerül. Azonban vitathatatlan volt mindenki számára, hogy a közigazgatással kell valamit csinálni, és megállapítható átalakítás első lépései a jó irányba haladnak. A Rádió Orient műsorában dr. Kiss Ferenc, a Budapest Főváros Kerületi Hivatalokat Koordináló Főosztály főosztályvezetője értékelte a fővárosi helyzetet.

A közigazgatási rendszer átalakítása a főváros esetében speciális volt: Budapesten 23 kerületi járás alakult, melyek szakmai és funkcionális irányítását a Koordinációs és Szervezési Főosztály fogta össze. A Rádió Orient műsorában Kiss Ferenc elmondta, az átmeneti időszakra 3 járási biztost neveztek ki. A 23 kerületet 2 biztos között osztották fel, emellett a logisztikai és tárgyalási feladatokat a központi részben egy kinevezett biztos irányította.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége a járási hivatalok megalakulását megelőző önkormányzati tárgyalásokról is beszámolt. A megbeszélések a polgármesterek és a jegyzők megkeresésével zajlottak. Először a Kormányhivatalokhoz átkerülő feladatokat és azok osztályozási szempontjait kellett tisztázni, ezt követte a létszámokról folyó párbeszéd. A fővárosi járási biztos hozzátette, az átalakítás sokak számára egy érzelemmel telitett tevékenység volt. A feladatok szétválasztása okozhatott némi sérelmet, mivel egyes polgármesterek jó gazdaként féltették az eddig elért eredményeiket és a számára kedves tevékenységtől, melyet szívvel lélekkel végzett most tőle elkerül. Azonban vitathatatlan volt mindenki számára, hogy a közigazgatással kell valamit csinálni, és megállapítható átalakítás első lépései a jó irányba haladnak – emelte ki a járási hivatalok koordinátora.

A fővárosi járások meghatározásakor sokféle lehetőség merült fel. A főosztályvezető elmondta, a 23 önálló entitással és autonómiával rendelkező önkormányzatban lévő államigazgatási feladatok egy része a reform révén egységes irányításba csoportosultak. Ez az ésszerű és logikus döntés egységesítheti és egyszerűsíti a rendszer működését. A közigazgatási rádió vendége elmondta, jelenleg az önkormányzatok korábbi feladatellátáshoz kötött szerződéseinek és ezzel kapcsolatos fizetési kötelezettségek felülvizsgálata zajlik. A leltárt ellenőrzése – mely a birtokba lépés óta folyamatos - követi a szakmai munka egységesítése – foglalta össze a folyamatot.

Az átalakítás során a feladat a működéshez szükséges eszközök átvétele volt. A szakember kiemelte, a kerületek munkafeltételei az átalakítást követően is ugyanolyan szinten maradtak. „Az önkormányzatoktól átkerülő kollégák a korábban biztosított eszközökkel kerültek át a járási hivatalokhoz. Az ellátottság és a géppark tekintetében vannak eltérések – mit ahogy az egyes önkormányzatok vagyoni helyzete között is - azonban az anyagi feltételek a korábbiakhoz képest nem változtak” – hangsúlyozta a vendég.

A Rádió Orient vendége az eszközpark mellett a személyi állomány átvételének hatásairól is beszélt. Kiemelte, a kormányhivatal a jogszabályt követte, minden képzési követelménynek megfelelő kollégát átvett. „A személyi állomány az önkormányzati szerződéskötéskor meghatározott bérrel került át. A bérben nem keletkezhetett a dolgozót hátrányosan érintő csökkentés” – jelentette ki. A főosztályvezető hozzátette, a dologi költségek sem változtak. „A kerületi hivatalok felállása semmilyen plusz anyagi terhet nem jelent az önkormányzatoknak. Minden egyes költség, ami a járási hivatallal működésével kapcsolatban felmerül, a kormányhivatalt terheli” – emelte ki a közigazgatás rádiójának vendége.

Kiss Ferenc a közigazgatási reform bemutatása során a kormányablak rendszer további fejlődésére is kitért. Elmondta, jelenleg a humán-tőke megteremtése zajlik, ezt követi a logisztikai szervezés. „Az egyablakos ügyintézés fő bázisa az okmányirodák és a jelenleg működő kormányablakok lesznek” – zárta szavait a Budapest Főváros Kormányhivatal főosztályvezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;