Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2011. November 12. 07:10, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Nem végzik jól a munkájukat a hitelminősítők

Nem végzik jól a munkájukat a hitelminősítők

A hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országminősítésre, kizárólag vállalatokkal foglalkozhatnak, de ezt a munkát sem végzik jól.

Fejtette ki Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken a Magyar Televízió Az Este című műsorában azzal összefüggésben, hogy a Fitch Ratings negatívra rontotta Magyarország adóskockázati besorolását. A Fitch döntése kapcsán Mellár Tamás közgazdász a műsorban gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett.

A kormányszóvivő elmondta: a hitelminősítők nem tudták előre jelezni a világgazdasági válságot, kiváló besorolást adtak például a Lehman Brothers amerikai befektetési banknak is, amelynek 2008-as összeomlása a világgazdasági válság elmélyüléséhez vezetett.

A hitelminősítők így azt a munkát sem végzik jól, amire felhatalmazásuk van, országminősítést pedig egyáltalán nem is végezhetnének. „És ez nem a magyar kormány vagy a kormányszóvivő véleménye. Ezt a francia nemzeti bank elnöke mondta” – fejtette ki Giró-Szász András. Hozzátette: az Európai Unió több vezetője azt szorgalmazza, hogy az unió hozzon létre saját hitelminősítő intézeteket, mert a jelenlegiek nem az unió „gazdasági érdekei mentén fogalmazzák meg mondanivalójukat”.

A kormány gazdaságnövekedési várakozásairól Giró-Szász elmondta: a 2012-es GDP-növekedési prognózist egyelőre nem módosítják, 1,5 százalékos bővülést várnak, annak ellenére is, hogy az Európai Bizottság 0,5 százalékos bővülést valószínűsít. A prognózis módosításával Budapest bevárja a német kormány előrejelzésének felülvizsgálatát, mert a német gazdaság meghatározó erővel formálja a magyar gazdaság kilátásait is.

Stagnálást vár Mellár

Ehhez kapcsolódva a műsor másik vendége, Mellár Tamás közgazdász, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi elnöke azt mondta, jövőre az export lassulásával kell számolni, vagyis a magyar gazdaságot mostanáig hajtó erők közül az utolsó is kiesik, ezért stagnálás, „0 százalékos GDP-növekedés várható”.

Mellár Tamás rámutatott: már 2011 első felében is széttartó folyamatok mutatkoztak, hiszen míg a német gazdaság lendületesen, 2,8 százalékkal nőtt, addig a magyar GDP csupán 1,5 százalékkal gyarapodott, holott a térség más országaiban, például Szlovákiában és Lengyelországban a németországihoz hasonló mértékű növekedést regisztráltak. A szakértő szerint „nem lehet látni, hogy mi lenne a húzóereje a magyar gazdaság növekedésének, ezért lenne fontos nagyon gyorsan az, hogy a gazdaságpolitika irányt váltson és egy olyan politikát indítson el, amely a növekedést valóban meg tudja alapozni”.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 06. 17:07, hétfő | Belföld

Áremelésre készülnek az építőanyaggyártók

Az építőanyaggyártók költségeit hónapok óta növeli az energia és a fuvarozás drágulása, ráadásul az alap- és nyersanyagpiaci árak az első fél évben tapasztalt magas szinten stabilizálódtak,

2021. December 06. 15:05, hétfő | Belföld

Gombaszennyezettség miatt hív vissza egy terméket az egyik áruházlánc

Allergiás reakciót kiváltó gomba szennyezettség miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta a Les Natures márka jelzésű, 450 grammos kiszerelésű gyűjtött gombákból álló gyorsfagyasztott darabolt gombakeveréket

2021. December 06. 12:54, hétfő | Belföld

Meghalt Kóbor János, az Omega énekese

Életének 79. évében meghalt Kóbor János Liszt Ferenc-díjas rockénekes, a Kossuth-díjas Omega együttes alapító tagja - tudatta a zenekar a Facebook-oldalán hétfőn.

2021. December 06. 12:02, hétfő | Belföld

Kórházigazgató: a nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat

A nyugodt karácsony záloga, ha az emberek beoltatják magukat - jelentette ki a budapesti Honvédkórház főigazgatója az M1 csatorna vasárnap esti műsorában.