Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Szeptember 02. 13:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Nyálteszttel szűrik a kisiskolásokat Franciaországban

Nyálteszttel szűrik a kisiskolásokat Franciaországban

Franciaországban az általános iskolák között hetente 600 ezer nyáltesztet osztanak szét a tanulók koronavírus elleni szűrésére - jelentette be szerdán Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter a tanévkezdés előtt.

"Soha nem mondtam, hogy a vírus megáll az iskolakapuban, nem vagyok olyan ostoba vagy őrült, hogy ehhez hasonlót mondjak. Viszont azt mindig is hangoztattam, hogy az iskola nem specifikus helye a fertőzésnek" - hangsúlyozta a tárcavezető a France Inter közrádióban, emlékeztetve arra, hogy a tavalyi tanévben az iskolák végig nyitva maradtak, még a járvány miatti általános országos lezárások idején is.

A miniszter megerősítette, hogy az általános iskolák között hetente 600 ezer nyáltesztet osztanak szét a kisiskolások általános szűrésére, a tanároknak pedig hetente kétszer kell öntesztet végezniük. A középiskolások esetében, akiknek többsége már be van oltva a koronavírus ellen, a tesztelés célzottabb lesz.

Franciaországban mindenki számára ingyenesen hozzáférhető a PCR- vagy antigén teszt.

Jean-Michel Blanquer elmondta: az egészségügyi minisztérium összesítése szerint a 12 és 17 év közöttiek 63 százaléka az oltásnak legalább az első adagját megkapta, s 45 százalékuk már mindkét adagot felvette.

Az oktatási tárca adatai szerint a tanárok jelentős többsége is már felvette a koronavírus elleni oltást.

"A múlt heti utolsó összesítés szerint a tanárok 78 százaléka már mindkét adagot felvette, további 11 százalékuk pedig az első oltáson van túl. A fennmaradó 10-11 százaléknak lehetősége lesz az oktatási intézményekben nyíló oltóközpontokban beoltatnia magát" - jelezte a miniszter.

Annak érdekében, hogy minél több tanuló vegye fel az oltást, az iskolakezdéskor 6-7 ezer oltóközpont nyílik az oktatási intézményekben vagy azok közelében. A be nem oltott 12-17 éveseknek otthon kell maradniuk abban az esetben, ha egy fertőzött kontaktszemélyei, és digitális formában folytathatják az oktatást. A beoltott tinédzserek viszont akkor is bejárhatnak az iskolába, ha fertőzött közelébe kerültek. Az osztályokat viszont egyetlen fertőzött esetén is be fogják zárni.

A 6 és 11 év közöttiek számára nem változnak a szabályok az előző tanévhez képest: egyetlen fertőzött esetén az osztályt egy hétre bezárják.

A maszkviselés kötelező az intézményekben a tanulók és a tanárok számára is.

Szerdán egyébként megkezdődött a harmadik védőoltás kampánya a legidősebbek és a veszélyeztetettek számára. A legalább hat hónapja beoltott 65 éven felüliek és a veszélyeztettek - mintegy 19 millió francia - kérheti a koronavírus elleni oltás harmadik adagját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.