Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Május 26. 08:28, kedd | Helyi sport
Forrás: TT

Nyolc év munka a földharcban

Nyolc év munka a földharcban

Mondj egy indokot, hogy miért ne induljak?

Szerencsés lehet az a fiatal, aki otthonosan mozog egy kedvelt közegben, egészséges életet él, sok barátot gyűjtött maga köré, elismerik munkáját, sikereit, és megkapja a megfelelő hátteret. Ezért nagyon sokat kell dolgozni! Az adott lehetőségeket meg kell ragadni, a lehetőségeket ki kell használni. Van Tamásiban egy tizenkét éves fiú, aki már nyolc éve dolgozik ezen, a sport világában.
A tamási Aranyszarvas KHSE adott lehetőséget Király Balázsnak, hogy mesterétől Szőts Gábortól az aikido, a grappling, a brazil jiu-jitsu, (magyarul összefoglalóan „földharc”-nak nevezhetjük) küzdő- és önvédelmi sportokat, 2014 óta pedig a birkózást is tanulhassa.
Mit is takar a földharc kifejezés? Az álló helyzetből induló, a földön folytatódó küzdelmek technikai pontok szerzésével vagy az ellenfél feladásra való kényszerítésével zárulnak. A mérkőzés alatt sem ütni, sem rúgni nem szabad.
Balázs mára elmondhatja, hogy éremmel zárt versenyeinek száma a 20 körüli számot éri el. Eredményei 2012 óta jelentősek a grappling, a jiu-jitsu, és a birkózás világában. Jiu-Jitsu országos bajnokságot nyert 2012-ben Magyarországon, és a szomszédos Horvátországban is. Utána 2013-ban kétszer is, 2014-ben pedig újra magyar országos bajnok lett. 2014-ben szabad fogású birkózásban részt vett a Diákolimpián. Idén februárban megnyerte korcsoportjában a hazai legnagyobb grappling versenyt Budapesten (Global Grappling Bajnokság). Szintén februárban birkózásban a dél-nyugat magyarországi területi bajnokságon szerzett 1. helyet.
Balázs 2007-ben lépett be a Tamásiban akkor induló egyesületbe. Itt szülei megtalálták a kisfiú mozgásigényének kielégítését, de azonnal meglátszottak a sportos életmód jövőbeli hatásai az élet más területein is. A sok év munka ma már meghozza gyümölcsét, persze az nem rögtön pottyant Balázs ölébe. A kezdeti próbálkozások alatt megtapasztalta a nyerés, és a vesztés ízét is!
Balázs sikereihez Szőts Gábor edző kiváló partner, aki – egyéb eredményei mellett- aktív edzőként 2010-ben, és 2013-ban is világbajnokságot nyert az általa is oktatott grappling sportágban. Oktatási tematikájában, szakmai ismerete, testi-lelki odafigyelése maximális kiterjed a kisgyermekekre. Az edzések hetente kétszer, az életkornak megfelelő hosszúságban igyekeznek a testet a megfelelő módon fejleszteni, erősíteni, formálni. Az ovis csoportban legfőképp a mozgáskoordináció célirányos fejlesztése folyik, az iskolai csoportban már a versenyzés lehetősége és az önvédelem elsajátítása is jelen van. Ez utóbbi –sok más között- a szülők megelégedésére szolgál a mai világban. A felnőtt korosztály edzései alatt fitnesszel egészül ki a tanulható testmozgás.
A csoportokban állandóan születnek sikerek. Mindenki munkájára szükség van, hiszen az edzések során a tanítványok mint egymás edzőpartnerei fejlesztik egymás és a maguk képességeit- így segítve elő a sikeres versenyeket. Így aztán más, versenyeken sikeres gyermekről és felnőttről is beszélhetünk a klub kapcsán.
Mit nyer egy földharcot tanuló fiatal az érmeken túl? Balázst az egyesületben eltöltött nyolc év rendszeres edzései fizikálisan az iskolai korcsoportjától erősebbé tették. Az edzettség hatása várhatóan egész életében pozitív hatással lesz rá. Megtanulta a csoportban való munkát, fegyelmet, rendet. Mindennek hozadékaként az iskolában kitűnő tanuló, hiszen tudja, hogy a tanulás az első, és ha az nem megy, akkor az edzésből kell elvenni a szükséges időt.
A versenyre való készülés a mindennapjai részévé vált. Most is készül a következő, Ausztriában áprilisban megrendezésre kerülő Adidas jiu-jitsu bajnokságra. Amint lehetőség adódik egy újabb versenyre, az ő kérdése mindig ez: „Mondj egy indokot, hogy miért ne induljak?”

Aranyszarvas KHSE

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 16:03, péntek | Helyi

Építési telkeket értékesít Tamási Város Önkormányzata

Tamási Város Önkormányzata nyilvános pályázatot ír ki a tulajdonát képező 6 db 800 m2 térmértékű és 2 db 1200 m2 térmértékű építési telek értékesítésére.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.