Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Május 30. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: mno / MTI

Obama dönt róla, hogy ki kerül a "halállistára"

Obama dönt róla, hogy ki kerül a

Barack Obama amerikai elnök személyesen dönti el, hogy az al-Kaida terrorszervezet mely feltételezett tagja kerüljön a titkos "halállistára".

Állította keddi számában több jelenlegi és volt amerikai hivatalos személyre hivatkozva a The New York Times.

A „halállista” az al-Kaida azon tagjainak a nevét tartalmazza, akiket az amerikai biztonsági szerveknek Pakisztánban, Jemenben vagy Szomáliában dróncsapással kell megsemmisíteniük.

A lajstromba veendő terroristákat Jemen és Szomália esetében a Pentagon mintegy száz terrorelhárítási szakértője „jelöli ki”, a pilóta nélküli repülőgépekkel Pakisztánban végrehajtott csapásokért a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a felelős. Az előbbi két ország esetében az elnök minden egyes likvidálás esetében személyesen dönt, az utóbbi ország esetében azonban csak akkor, ha a CIA a csapás előkészítésében nem jut odáig, hogy „csaknem bizonyos” legyen abban, hogy a támadásnak nem lesznek polgári áldozatai.

A lap szerint Obama 2009 augusztusában akkor rendelte el Baitullah Mehszud, az al-Kaida pakisztáni vezetője megsemmisítését, amikor az a feleségével együtt az egyik sógora otthonában tartózkodott. A támadásban Mehszudon kívül több rokona is életét vesztette. Obama tavaly személyesen döntött arról is, hogy Jemenben öljék meg az amerikai állampolgárságú Anwar al-Awlaki radikális iszlamista prédikátort. A lap szerint az amerikai elnökök között nem volt még példa olyan mértékű személyes részvételre, mint amilyet Obama vállalt magára az al-Kaida elleni küzdelemben.

„Ő olyan elnök, akit nem nagyon hoz zavarba az, ha az Egyesült Államok nevében erőt kell alkalmaznia” – jelentette ki Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lepte meg a legjobban Obamával kapcsolatban.

A The New York Times a címlapon elindított, terjedelmes, három további újságoldalon folytatódó cikkében beszámol arról a vitáról is, amely az amerikai kormányzaton belül a dróncsapások polgári áldozatainak összeszámlálásáról folyik. A jelenlegi összesítési módszer szerint a műveleti területen minden, fegyverforgatásra alkalmas korú férfi hadviselőnek számít mindaddig, amíg hírszerzési információk alapján posztumusz ártatlannak nem minősül. A lap szerint ez az egyik magyarázata annak, hogy a hivatalos amerikai statisztikák szerint miért „egy számjegyű” a polgári áldozatok száma. A civil áldozatok csökkenésének egy másik oka az, hogy a CIA csökkentette a dróncsapásonként alkalmazott robbanóanyag mennyiségét, miután az elnök az ügyben aggályait hangoztatta – írta a The New York Times.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése